Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μελέτη για την προέλευσή της

Πόσο πιθανό είναι να οφείλεται σε ποντίκια

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική θεωρία σχετικά με την προέλευση της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον, δίνει νέα μελέτη από Κινέζους επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτή, η μετάλλαξη που "σαρώνει" το τελευταίο διάστημα τον πλανήτη ενδέχεται να οφείλεται σε ποντίκια. Να σημειωθεί ότι η επικρατούσα θεωρία είναι ότι εξελίχθηκε σε ένα άτομο με χρόνια ασθένεια και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παραλλαγή SARS-CoV-2 Omicron αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου 2021. Η παραλλαγή είναι σαφώς περίεργη καθώς περιέχει 45 παραλλαγές, μερικές από τις οποίες φαίνεται να την καθιστούν πιο ανθεκτική στα εμβόλια και πιο μολυσματική σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις. Το πιο περίεργο είναι ότι πολλές από αυτές τις διαφοροποιήσεις δεν έχουν παρατηρηθεί πριν σε άλλες μεταλλάξεις.

Μια ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο υποστηρίζει στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Genetics and Genomics πριν λίγες μέρες, ότι αυτή η σειρά παραλλαγών διαφέρει από τους ιούς που αναπτύχθηκαν σε ανθρώπους ασθενείς, αλλά μοιάζει πολύ με τις παραλλαγές που σχετίζονται με την εξέλιξη του ιού στα κύτταρα ποντικού. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι παραλλαγές δείχνουν ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί να μολύνει κύτταρα ποντικού.

Αυτό, πιστεύουν, υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μεταπήδησε σε ποντίκια από ανθρώπους, στους οποίους συσσώρευσε αυτές τις ασυνήθιστες παραλλαγές πριν επιστρέψει ξανά στους ανθρώπους.

"Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο πρόγονος της Όμικρον μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο στα ποντίκια, συσσώρευσε γρήγορα παραλλαγές που ευνοούσαν τη μόλυνση αυτού του ξενιστή, στη συνέχεια μεταφέρθηκε πίσω στους ανθρώπους, υποδεικνύοντας μια εξελικτική τροχιά μεταξύ των ειδών για το ξέσπασμά της", αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ