Τι έγινε και κρύωσε ξαφνικά κι άλλο ο πλανήτης Ποσειδώνας;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια ανεξήγητη πτώση στην θερμοκρασία του

Ο Ποσειδώνας είναι ένας πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που απέχει από τον Ήλιο περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χλμ. και δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως ο "γίγαντας του πάγου". Είναι άλλωστε ένας από τους ψυχρότερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί να είναι γύρω στους -207 βαθμούς Κελσίου

Αν μέναμε στην επιφάνεια του Ποσειδώνα θα παρατηρούσαμε ότι οι εποχές διαρκούν εξωφρενικά πολύ παραπάνω από ότι στη Γη. Για παράδειγμα ένας χρόνος στον Ποσειδώνα ισοδυναμεί με 165 γήινα χρόνια, επομένως μια εποχή εκεί μπορεί να διαρκεί περίπου 40 χρόνια. Έτσι από το 2005 στο νότιο ημισφαίριο του Ποσειδώνα έχει... καλοκαίρι. 

Πώς όμως εντελώς ξαφνικά...έγινε ψυχρότερος; 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Planetary Science Journal, αποκαλύπτει πως η θερμοκρασία του Ποσειδώνα έπεσε κατά 8 βαθμούς Κελσίου την τελευταία 20ετία περίπου και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ 2003 και 2018. 

Τα στοιχεία προέκυψαν από αναλύσεις θερμικών υπέρυθυρων εικόνων της NASA από πολλαπλά παρατηρητήρια σε ένα διάστημα 20 ετών. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Michael Roman, δήλωσε πως αυτή η αλλαγή ήταν εντελώς ξαφνική: 

Από τότε που παρατηρούμε τον Ποσειδώνα κατά τη διάρκεια του νότιου καλοκαιριού του, περιμέναμε οι θερμοκρασίες αργά αλλά σταθερά να γίνονται θερμότερες και όχι ψυχρότερες. Ξαφνικά όμως μεταξύ 2018 και 2020 συνέβη ένα θερμό επεισόδιο στο νότιο πόλο του Ποσειδώνα όπου η θερμοκρασία ανέβηκε κατά μέσο όρο 11 βαθμούς Κελσίου. Κάτι τέτοιο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ξανά. 

Προς το παρόν οι ερευνητές και οι αστρονόμοι καταλήγουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις αναπάντεχες αλλαγές. Όπως αναφέρει ο Dr. Roman: 

Οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μπορεί να σχετίζονται με τις εποχικές αλλαγές στην ατμοσφαιρική χημεία του Ποσειδώνα που μπορεί να αλλάξει το πόσο αποτελεσματικά κρυώνει η ατμόσφαιρα. Ωστόσο τυχαία μεταβλητότητας στα καιρικά μοτίβα ή ακόμη και μια απόκριση στον 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας μπορεί να έχει αποτελέσματα. 

Πηγή: Unboxholics

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ