Η Λένα Μπορμπουδάκη "ξεδίπλωσε" το όραμά της για την Υγεία στην Κρήτη

Η Λένα Μπορμπουδάκη εξηγεί στην Επιτροπή της Βουλής γιατί θέλει και κυρίως ... μπορεί να αναλάβει το "τιμόνι" της ΔΥΠΕ Κρήτης

Τους λόγους για τους οποίους έχει τα προσόντα να αναλάβει το πόστο της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, ανέλυσε χθες, η Λένα Μπορμπουδάκη, κατά την εισήγησή της στη διευρυμένη επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, για το διορισμό της έπειτα από πρόταση του υπουργού υγείας.

Η εισήγηση της Λένας Μπορμπουδάκη

Κύριε πρόεδρε, κκ υπουργοί, κες/κοι βουλευτές είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ προτεινόμενη από τον Υπουργό Υγείας για τη θέση της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, υπό την κρίση σας.

Η Κρήτη το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και πέμπτο σε έκταση της Μεσογείου, με πληθυσμό πάνω από 630,000 κατοίκους και περίπου 5 εκ. ξένους επισκέπτες ετησίως, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Γαύδου, αποτελεί μια γεωγραφική περιφέρεια σημαντική για την οικονομία και την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η ακτογραμμή της παρουσιάζει βαθύ γεωγραφικό διαμελισμό και το ανάγλυφό της ιδιαιτερότητες στην πρόσβαση στην ενδοχώρα και το νότιο μέτωπο, από τη Ζάκρο μέχρι τη Σούγια και την Παλαιόχωρα. Αυτό αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα για την κάλυψη και διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της Δημόσιας Υγείας.

Η ΥΠΕ οφείλει να αποτελεί θεματοφύλακα της υγείας των ανθρώπων που διαβιούν στο νησί αλλά και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, καθότι δέχεται ετησίως μεγάλο αριθμό αεροδιακομιδών και διακομιδών για τη αντιμετώπιση περιστατικών από τα γειτονικά νησιά.

Η 7η ΥΠΕ έχει στην αρμοδιότητά της πλήθος δομών υγείας καλύπτοντας τις ανάγκες υγείας και παρέχοντας υπηρεσίες αιχμής, γι αυτό οφείλουμε να συνεργαστούμε ΟΛΟΙ μαζί για την υγεία σε αυτόν τον τόπο. Αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνει η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ. Η πόρτα τη Διοίκησης θα είναι πάντα ανοιχτή να αφουγκράζεται προβλήματα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις. Η χρηστή διοίκηση επενδύει στις συνέργειες και στη συνεργασία προς όφελος των εργαζομένων και των χρηστών του συστήματος υγείας.

Θα συνεργαστούμε με όλους του παρόχους υγείας και τους ιδιώτες, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ΚΑΜΙΑ αποδόμηση ή αποδυνάμωση της Δημόσιας Δωρεάν Περίθαλψης. Αξιοποίηση όλων των παρόχων υγείας προς όφελος των πολιτών.

Στρατηγικοί Στόχοι - 3 ΑΞΟΝΕΣ

- 1ος Άξονας-Ανθρωποκεντρική Διοίκηση

  • Θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους και στις ανάγκες τους και θα εργαζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων.
  • Πρωτίστως, θα είμαστε δίπλα στους ασθενείς με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ενίσχυση της ανακουφιστικής φροντίδας, την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, την αποκατάσταση και αποθεραπεία.
  • Διαβεβαιώνουμε ότι η 7η ΥΠΕ δηλώνει παρούσα στην αντιμετώπιση πιθανών ζητημάτων προσφυγικών ροών παρέχοντας άμεσα Υπηρεσίες Υγείας με συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Γνωρίζω το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών, κυρίως σε ΜΕΘ και νοσοκομειακές κλινικές αλλά και άλλων ειδικοτήτων διοικητικών, εργαστηριακών, τεχνικών. Τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες κυρίως στις αποκεντρωμένες νοσηλευτικές μονάδες και στην ΠΦΥ. Θα είμαστε δίπλα στις δομές υγείας με συχνές επιτόπιες συναντήσεις στα ΠΙ, ΚΥ, ΝΜ για να αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματά τους.

- 2ος Άξονας-Ενίσχυση της ΠΦΥ-Πρόληψης

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού, το ΙΤΕ και άλλους φορείς θα σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε προγράμματα ενημέρωσης και παρέμβασης. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Τροχαία Ατυχήματα
  • Εφαρμογή Αντικαπνιστικού Νόμου
  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης πχ. ήδη λειτουργεί κινητός μαστογράφος, όπως και με άλλους φορείς όπως για παράδειγμα τους Γιατρούς του Αιγαίου ΠαΓΝΗ
  • Μείωση του χρόνου αναμονής στην ακτινοθεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς
  • Δημιουργία Νοσοκομείου Ημέρας και Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιού-Εφήβου με έμφαση στους νομούς που παρατηρείται αυξημένος επιπολασμός και επίπτωση ψυχικής νόσου.
  • Δημιουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια-νόσο Alzheimer στο νομό Ηρακλείου. Σημαντικό αίτημα των πολιτών!
  • Στήριξης των TOMY οι οποίες όμως πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστική δομή ΠΦΥ με αντιμετώπιση περιστατικών, ώστε να μειώνονται οι ροές των εξυπηρετούμενων στα ΤΕΠ. Όχι μόνο κέντρο διαλογής και συνταγογράφησης.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας με τους ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης) χρηστών ψυχιατρικών υπηρεσιών.
  • Ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τις ενώσεις ξενοδόχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί βασική συνιστώσα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
  • Βελτίωση της Προσβασιμότητας στις δομές υγείας ΑμεΑ
  • Εφαρμογή Διατροφικής πολιτικής. Σε ένα νησί που καθιέρωσε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τον όρο της μεσογειακής διατροφής, επιτρέψτε μου για εμένα κρητικής διατροφής, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη μείωση της παχυσαρκίας.
  • Περιβαλλοντική Υγεία. Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας είναι στενή και πολύπλοκη. Κύριε υπουργέ είχα την τιμή να διατελέσω τα τελευταία 2 χρόνια Δ/ντρια Έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σας ζητώ η 7η ΥΠΕ να γίνει ο πιλότος για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής υγείας. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση συνδέεται στενά με εμφάνιση χρονίων νοσημάτων, νευροαναπτυξιακών διαταραχών των παιδιών, ψυχικών διαταραχών κα.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του ΒΟΑΚ δεν αποτελούν το μοναδικό παράγοντα κινδύνου και αίτιο για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στην άσφαλτο. Η οδηγική συμπεριφορά είναι η κύρια αιτία και εκεί θα επενδύσουμε.

Θα υποστηρίξουμε και ενθαρρύνουμε προγράμματα πρόληψης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τόσο για το κάπνισμα αλλά και για θέματα χρήσης αλκοόλ, διατροφικών συνηθειών, φυσικής δραστηριότητας, σεξουαλικής αγωγής, στοματικής υγιεινής, περιβαλλοντικής συνείδησης κ.α.

- 3ος Άξονας-Χρηστή Χρηματοοικονομική Διαχείριση

Σεβασμός στο Δημόσιο Χρήμα

  • Τάχιστες διαδικασίες προμηθειών με αποτέλεσμα την απορρόφηση όλων των κονδυλίων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και καμία απεντάξη έργου ΕΣΠΑ.
  • Εξοικονόμηση πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων. Πράσινα νοσοκομεία. (η αρχή είχε γίνει με το παράδειγμα του τότε Διοικητή του ΓΝ Χανίων Λάμπη Δουλγεράκη στο νοσοκομείο στα Χανιά).
  • Εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής οξυγόνου.
  • Υλοποίηση ενιαίων διαγωνισμών σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και Διαπραγμάτευση τιμών.
  • Ανάπτυξη δεικτών (ποσοτικών και ποιοτικών) αποτελεσματικότητας.

Κυρίες και κύριοι ονομάζομαι Μπορμπουδάκη Λένα είμαι πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης, Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών Δημόσιας Υγείας και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστημίου Κρήτης και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ.

Τόσο λόγω των σπουδών μου, αλλά και της ακαδημαϊκής μου εμπειρίας καθότι διδάσκω πάνω από 10 έτη στο ΠΜΣ ΔΥ και ΔΥΥ του ΠΚ και στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του πλέον ΕΛΜΕΠΑ, του ερευνητικού μου έργου σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικών υγείας, ποιότητας ζωής, χρήσης ΥΥ, διατροφικών συνηθειών, υγιούς γήρανσης, χρονίων νοσημάτων, ψυχικής υγείας, περιβαλλοντικής υγείας, εργασιακής εξουθένωσης και εκφοβισμού κ.α. και κυρίως της εργασιακής μου εμπειρίας, καθότι έχω διατελέσει στο παρελθόν Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΠαΓΝΗ (από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία τη χώρας) θεωρώ ότι κατέχω τον χώρο της Δημόσιας Υγείας και τις οργανωτικές και διαχειριστικές ανάγκες της.

Ως αναπληρώτρια διοικήτρια του ΠαΓΝΗ επιτρέψτε μου να σας αναφέρω 2-3 σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν και για τα οποία νιώθω υπερήφανη. Θα αναφέρομαι στο πρώτο πληθυντικό καθ ότι οτιδήποτε επιτυγχάνεται στη διοίκηση είναι όχι μόνο προσωπική προσπάθεια αλλά συλλογικό έργο όλης της ομάδας των συνεργατών.

- Το 2014, λοιπόν, σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα καταφέραμε και λειτουργήσαμε την ΠΔΨ κλινική. Ήταν στοίχημα προσωπικό! Έγινε στόχος όλων!

Τότε με τη άμεση στήριξη και εξαιρετική συνεργασία της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Τριχοπούλου Άννας, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία από τις πιο νευραλγικές κλινικές την οποία είχε ιδιαίτερη ανάγκη το νησί. Και αυτό φυσικά με τη συνεργασία του τότε Διοικητή του νοσοκομείου κου Χαριτάκη Νικόλαου, του Υποδιοικητή της ΥΠΕ κου Λυρώνη Γεώργιου και του διοικητή της 7ης ΥΠΕ κου Γρηγοράκη Αντώνιου και με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του νοσοκομείου.

- Απορροφήσαμε πάνω από 80% των έργων ΕΣΠΑ εξοπλίζοντας με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό το νοσοκομείο.

- Συνεργαστήκαμε με το Ίδρυμα Νιάρχου και υπάρξαμε το 1ο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που εγκρίθηκε για την προμήθεια γραμμικού επιταχυντή.

- Εγκρίθηκε από το ΔΣ και προχώρησε η διαδικασία προμήθειας του Pet-CT και Spect.

- Εγκρίθηκε η λειτουργία Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.

- Εφαρμόστηκε η λίστα ασφάλειας ασθενών στις χειρουργικές επεμβάσεις με την αναγνώριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Π.Ο.Υ., αποτελώντας το πρώτο Νοσοκομείο στην Κρήτη και το τέταρτο στην Ελλάδα (έναρξη από 1-1-2014).

- Σεβαστήκαμε το Δημόσιο Χρήμα!

Αυτό θα κάνουμε και ως Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ. Θα λειτουργήσουμε με διαφάνεια και αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους όλων των δομών υγείας, θα λειτουργήσουμε με σεβασμό για όλους τους πολίτες, για τον Άνθρωπο.

Κυρίες/κύριοι αναλαμβάνοντας αυτή τη θέση, με την έγκρισή σας, έχω πλήρη συναίσθηση του ρόλου και της αποστολής μου, γνωρίζοντας ότι ο Δρόμος είναι Ανήφορος. Θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στο Χρέος μου, γιατί γνωρίζω, με τα λόγια του μεγάλου Κρητικού Στοχαστή, ότι αυτός είναι ο σωστός Δρόμος για τον Άνθρωπο.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ