Η Ιστορία της Κυριακής: Ενετοκρατία, μία περίοδος με ειδικό βάρος

Με την περίοδο της Ενετοκρατίας ασχολείται στο σημερινό επεισόδιο η "Ιστορία της Κυριακής".

Η Ελίνα Φαρσάρη μιλά για τα 400 χρόνια της βενετσιάνικης κυριαρχίας στην Κρήτη και γιατί η ιστορική αυτή περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού.

Οι Βενετσιάνοι που απέκτησαν την Κρήτη έναντι ενός ευτελούς ποσού, μόλις 5.000 χρυσών δουκάτων από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό, αμέσως μετά την Δ’ Σταυροφορία, τους δύο πρώτους αιώνες της κυριαρχίας τους υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί και αιμοσταγείς κατακτητές. Δεν είναι τυχαίο ότι στα 200 αυτά χρόνια ξέσπασαν 27 επαναστάσεις στις οποίες προεξάρχοντα ρόλο είχαν αρχοντικές οικογένειες της Κρήτης. 

Στη συνέχεια, όμως, οι Ενετοί αφομοιώθηκαν σε εντυπωσιακό βαθμό από το κατακτημένο νησί και οι δύο λαοί αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους δημιουργώντας τον βενετοκρητικό πολιτισμό, μια περίοδο μεγάλης άνθησης των τεχνών και των γραμμάτων που ονομάστηκε “κρητική αναγέννηση”.

Έτσι, η Κρήτη ήταν η μοναδική περιοχή του ελληνικού χώρου που δέχθηκε τις επιδράσεις της Αναγέννησης, αφήνοντας το αποτύπωμά της στη λογοτεχνία, το θέατρο και τη ζωγραφική.

Ακούστε το νέο επεισόδιο της "Ιστορίας της Κυριακής":

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ