Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ της μνήμης των 62 Μαρτύρων της Κρήτης, που θυσιάστηκαν υπέρ πατρίδος στις 3 αλλά και στις 14 Ιουνίου 1942, μια αναφορά στην Οικογένεια Σηφάκη, η οποία είναι οικογένεια δασκάλων της Κρήτης με ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.
Η οικογένεια έλκει την καταγωγή της από την Αγία Βάρβαρα Ηρακλείου. Είναι οικογένεια δασκάλων και αντιστασιακών, με επιφανή μέλη τον ιεροδιδάσκαλο Γεώργιο Σηφάκη, τον δάσκαλο Μιχάηλ Σηφάκη και τον επίσης δάσκαλο Ευάγγελο Σηφάκη. Και οι τρεις εκτελέστηκαν στο Γέρο Λάκκο Γαζίου τον Ιούνιο του 1942 από τους Γερμανούς Κατακτητές και συγκαταλέγονται στους 62 Μάρτυρες της Κρήτης.
Παπά Γιώργης Σηφάκης
Γεννήθηκε στην Αγία Βάρβαρα Ηρακλείου το 1870και κατάγεται από την Οικογένεια Σηφάκη, η οποία είχε σημαντική συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.
Ως εφημέριος διακόνεψε την ενορία Αγίας Βαρβάρας από το 1905 μέχρι την εκτέλεσή του το 1942. Ήταν ο πρώτος δάσκαλος που δίδαξε στο Δημοτικό Σχολείο Πανασού κατά τα έτη 1921-1922. Συμμετείχε στην τοπική ομάδα της Εθνικής Αντίστασης κατά τη Γερμανική Κατοχή και συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς
Εκτελέστηκε στις 14 Ιουνίου του 1942 στο Γάζι του Νομού Ηρακλείου Κρήτης μαζί με 49 ακόμη Μάρτυρες., αφότου απήχθη από την Αγία Βαρβάρα όπου και διέμενε.
Ο γιος του Ευάγγελος Σηφάκης εκτελέστηκε την ίδια ημέρα. Την ημέρα της εκτέλεσης λειτούργησε στην αυλή της φυλακής, που υπήρχε μόνο η Αγία Τράπεζα ύστερα από άδεια των Γερμανών, με τα ιερά σκεύη και Αντιμήσιο από τον Άγιο Φανούριο Κατσαμπά. Κοινώνησε τους συγκρατούμενούς του και κατόπιν επιλογής τούς επιβίβασαν σε αυτοκίνητα και τους οδήγησαν στον τόπο του μαρτυρίου. Κατά τη μεταφορά έψαλλε τη νεκρώσιμο ακολουθία.
Ο αδερφός του Μιχαήλ Σηφάκης εκτελέστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.
Κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην Αμμουδάρα Γαζίου για τους πεσόντες, παρουσία των τοπικών αρχόντων και των ενόπλων δυνάμεων.
Αποτελεί μία από τις σημαντικές προσωπικότητες για το χωριό της Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου, ενώ προτομή του βρίσκεται στην Πλατεία του χωριού. Του απονεμήθηκε παράσημο και δίπλωμα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως μέλος της αντάρτικης ομάδας Εμμανουήλ Μπαντουβά και τιμητικό δίπλωμα από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».
Μιχαήλ Σηφάκης
Ο Μιχαήλ Ζ. Σηφάκης γεννήθηκε το 1881 στην Αγία Βαρβάρα. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Χανίων και διορίστηκε δάσκαλος στο χωριό του πριν από το 1908. Ο Μιχαήλ Σηφάκης υπηρέτησε επίσης στη Μεγάλη Βρύση και στον Άγιο Μύρωνα και έφτασε ως τον βαθμό του επιθεωρητή.
Εργάστηκε για λίγα χρόνια στο Λύκειο "Κοραής", και το 1924 ίδρυσε το «Παλλάδιον Λύκειον», που λειτούργησε, αρχικά ως δημοτικό σχολείο και σταδιακά ως γυμνάσιο, ως το 1939-40.
Στο «Παλλάδιον» υπηρέτησαν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Ψαλιδάκης, (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης), ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Γοντικάκης, κ.ά. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η δικτατορία του Ι. Μεταξά απαγόρευσε τη λειτουργία μικτών ιδιωτικών σχολείων, πράγμα που οδήγησε σε συνένωση του Παλλαδίου με τον Κοραή, ούτως ώστε το πρώτο να λειτουργήσει ως σχολείο θηλέων και το δεύτερο ως σχολείο αρρένων. Αλλά σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τα ιδιωτικά σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Το Παλλάδιον Λύκειον λειτούργησε συνολικά επί 16 χρόνια, από το 1924-25 ως το 1939-40.
Κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής ο Μιχαήλ Ζ. Σηφάκης κατέφυγε με την οικογένειά του στην Αγία Βαρβάρα, όπου συνελήφθη από τους Γερμανούς τον χειμώνα του 1942, μαζί με τον αδελφό του, παπά Γιώργη Σηφάκη και τα παιδιά του τελευταίου, (δάσκαλο) Ευάγγελο Γ. Σηφάκη και Εμμ. Αποστολάκη (γαμπρό του παπά-Γιώργη).
Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 Ιουνίου του 1942 στο Γάζι Ηρακλείου.
Προς τιμήν του, υπάρχει οδός στην περιοχή του Άη Γιάννη Ηρακλείου Κρήτης, με το όνομά του.
Ευάγγελος Σηφάκης
Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα το 1913. Ήταν ένα από τα 6 παιδιά του ιεροδιδασκάλου Γεωργίου Σηφάκη και Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας. Ανήκει στην Οικογένεια Σηφάκη.
Αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Ηρακλείου. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στον Ελληνικό στρατό. Δίδαξε στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Βαρβάρας για περίπου 10 χρόνια.
Το 1942 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στη θέση Γέρο Λάκκος του Γαζίου μαζί με άλλους 13 Αγιοβαρβαρίτες συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του, εφημέριου της Αγίας Βαρβάρας και δασκάλου, παπά Γιώργη Σηφάκη.
Πηγές:
Γ. Καλογεράκης, Δάσκαλοι στο Απόσπασμα, Εφημερίδα «Πατρίς», 5.02.2018
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας «Το κέντρο της Κρήτης», Το χωριό μας
Μαρτυρίες απογόνων της οικογένειας Σηφάκη