Οι φονικές πλημμύρες του 1968 με τους έξι νεκρούς στην Κρήτη

Οι φονικές πλημμύρες του 1968 με τους έξι νεκρούς στην Κρήτη

Η προσπάθεια της χούντας να δείξει ότι συμπαραστέκεται στους πληττόμενους κατοίκους- Βίντεο ντοκουμέντο

Ήταν ένας δίσεκτος Φεβρουάριος, ένας κακός Φεβρουάριος που σημάδεψε την Κρήτη. Στις 29 Φεβρουαρίου του 1968 η Κρήτη- κυρίως το δυτικό τμήμα της- επηρεάστηκε από την κακοκαιρία που σάρωνε ολόκληρη την χώρα. Ο απολογισμός ήταν 6 νεκροί, πολλοί τραυματίες, εκατοντάδες άστεγοι και πολύ σημαντικές υλικές ζημίες. Ήταν η περίοδος της χούντας και οι επίορκοι αξιωματικοί προσπάθησαν να εμφανίσουν μια εικόνα συμπαράστασης στον κόσμο. Μάλιστα στο βίντεο που παρουσιάζει το cretalive ο ίδιος ο Παττακός επισκέπτεται το νησί και υπόσχεται λύσεις.

Η Χούντα τότε κήρυξε την βόρεια περιοχή του νομού Χανίων σε κατάσταση "τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως". Το βαρομετρικό χαμηλό ήταν πολύ βαθύ με κέντρο τα 987 hPa και στροβιλίστηκε πάνω από την Κρήτη , με ζώνη έντονης σύγκλισης ακριβώς πάνω από τα Χανιά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θ.Κολυδά.

Εκείνες τις ημέρες η εφημερίδα Μακεδονία περιγράφει όλο το σκηνικό της μεγάλης κακοκαιρίας . Σημειώνεται ότι η χαμηλή πίεση σε συνδυασμό με τους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως 9 με 11 μποφόρ "έβγαλαν" τη θάλασσα στην ξηρά και προκάλεσαν πρωτοφανή θαλασσοταραχή (ανάλογης εκείνης της 21-2-1940) που προξένησε ζημίες ακόμα και σε σημεία του λιμανιού των Χανίων που χρονολογούνταν από την εποχή των Ενετών - ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου, ενώ οι άνεμοι σάρωσαν πάρκα και δενδροστοιχίες και κατέστρεψαν στέγες. 

Σαν σήμερα το 1968: Οι φονικές πλημμύρες που σημάδεψαν την ιστορία της Κρήτης 

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η πόλη απομονώθηκε, κόπηκε η τροφοδοσία με νερό επειδή έσπασε το φράγμα της Αγυιάς, κόπηκε το ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες.

Η ιστορία αυτή θύμισε εν πολλοίς τον Φεβρουάριο του 2019 τότε που  5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν με τα αυτοκίνητά τους από τα ορμητικά νερά υπερχειλισμένων χειμάρρων, τέσσερις στην περιοχή της Μεσσαράς στις 16 του μήνα και ένας στην περιοχή Χανίων στις 25.  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ