Όταν οι πρώτες ταχυδρομικές κάρτες εκδόθηκαν στην Αυστρία!

Newsroom
Newsroom

Ήταν 1η Οκτωβρίου 1869 …


Μπορεί στις μέρες μας να μην είναι πια τόσο διαδεδομένη μια Card-Postal,  αφού όλα τα μηνύματα, οι ευχές και οι σημειώσεις γίνονται μέσω ιντερνέτ, sms, msn και mails, αλλά δεν παύει να  γοητεύει και να αποτελεί ακόμα επίσημο δελτίο αποστολής κειμένου. Ο λόγος για την κάρτα αλληλογραφίας που σήμερα γιορτάζει τα επίσημα γενέθλια της .

1 Οκτωβρίου 1869 και ο αυστριακός  οικονομολόγος Emanuel  Herrmann πείθει την αυστριακή κυβέρνηση να εκδώσει τα πρώτα επίσημα «χαρτιά αλληλογραφίας».

 

δφ

 Στα 1865 ο Πρώσσος Heinrich von Stephan είχε προτείνει κάτι παρόμοιο σαν Υπουργός των ταχυδρομείων αλλά η ιδέα του απορρίφθηκε. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι άνθρωποι έστελναν μηνύματα ο ένας στον άλλον με σφραγισμένες επιστολές. Ο πρόγονος του καρτ – ποστάλ φαίνεται πως ήταν οι φάκελοι που πάνω τους εκτυπώνονταν κάποιες εικόνες. Κι αυτό συνέβαινε συνήθως σε επετειακές ημέρες ή γιορτές όπως των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς και του Αγίου Βαλεντίνου. Λίγο νωρίτερα στην Αμερική ,οι πρώτες κάρτες μαζικής εκτύπωσης ήταν χωρίς καμιά εικόνα, αλλά το διάστημα του Εμφυλίου πολέμου  1861 -1865 εμφανίστηκαν  οι  φάκελοι με εικόνες  πατριωτικού περιεχομένου.

 Ο Emanuel  Herrmann  γεννήθηκε  στις 24 Ιουνίου 1839  στην Αυστρία, σπούδασε νομική και οικονομικά   και διετέλεσε καθηγητής   στη Στρατιωτική Ακαδημία της Βιέννης καθώς και για  είκοσι χρόνια  στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βιέννης.

Στις 26 Ιανουαρίου 1869 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στου για « ένα νέο μέσο της ταχυδρομικής αλληλογραφίας » και προτείνει  την αναπαραγωγή καρτών που να μπορούν να μπουν σε φάκελο οι οποίες  θα έχουν τυπωμένο κάποιο μήνυμα  που να μην ξεπερνά τις 20 λέξεις μαζί με την διεύθυνση και την υπογραφή του αποστολέα. Θα μπορούσε να μπει ένα γραμματόσημο πάνω της και ήταν έτοιμη να ταχυδρομηθεί.

postcard

Η Αυστριακή Ταχυδρομική Υπηρεσία βρήκε περίφημη την ιδέα του και   εξέδωσε την πρώτη επίσημη καρτ-ποστάλ στον κόσμο, την 1η Οκτωβρίου 1869. Η κάρτα ήταν μια μεγάλη, λαϊκή επιτυχία και περίπου δύο εκατομμύρια διακόσιες πενήντα χιλιάδες  πωλήθηκαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες.

Ακολούθησαν κι άλλες  ταχυδρομικές αρχές στην Ευρώπη  το παράδειγμα της Αυστρίας. Στις 26 Μαΐου 1870 η αντίστοιχη ταχυδρομική υπηρεσία της Βρετανίας συνέστησε την παραγωγή  των δικών τους πια καρτών και την 1η Οκτωβρίου 1870, ακριβώς ένα χρόνο μετά την Αυστρία,  οι πρώτες επίσημες καρτ-ποστάλ στη Βρετανία εκδίδονται  από το Ταχυδρομείο. Αυτές οι πρώτες κάρτες τυπώθηκαν από την περίφημη εταιρεία De La Rue και είχαν πάνω τους και σφραγίδα καθώς και ένα προπληρωμένο γραμματόσημο.  Το ταχυδρομικό κόστος σε σφραγισμένο φάκελο ήταν  μία δεκάρα. Ήταν το μισό της κανονικής τιμής και γι αυτό ή νέα κάρτα έγινε αμέσως δημοφιλής και 675.000 πωλήθηκαν την πρώτη ημέρα της έκδοσης.

σδ

Τον Ιούλιο του η Γερμανία εκδίδει κι αυτή τις πρώτες της κάρτες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη μα και στον Καναδά η χρονιά πρώτης έκδοσής  τους ήταν το 1871 και ως το 1874 και στις υπόλοιπες χώρες συμπεριλαμβανομένου και των Ηνωμένων Πολιτειών που από τις 8 Ιουνίου του 1872 οι δικές τους κάρτες αποτελούν πια γεγονός .

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι παραπάνω κάρτες ήταν όλες οι κρατικές ταχυδρομικές που τυπώθηκαν χωρίς φωτογραφίες . Αυτό θα αρχίσει να επιτρέπεται από το 1872 από ιδιωτικές  επιχειρήσεις  που είχαν και την δυνατότητα να εκτυπώνουν κάρτες με διαφημίσεις μόνο αφού έφεραν πάνω τους την επίσημη προκαταβαλλομένη πληρωμένη σφραγίδα. Ένα από τα πρώτα σχέδια σε κάρτες ήταν με αξιοθέατα του Λονδίνου και μάλιστα ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου και η περίφημη  Γέφυρα της αγγλικής πρωτεύουσας.

δφ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παλαιότερη γνωστή κάρτα με διαφήμιση εμφανίστηκε το 1873, και είχε απεικονίσει το  κεντρικό κτίριο του Inter-State , την Βιομηχανική Έκθεση στο Σικάγο.  Αργότερα θα κυκλοφορήσουν κάρτες με  τον Πύργο του Άιφελ στο 1889 και από το 1890 και για την επόμενη δεκαετία, η καρτ-ποστάλ γνώρισε την μεγαλύτερή της δόξα. Οι Heligoland κάρτες του 1889 θεωρούνται οι πρώτες που τυπώθηκαν πάνω σε πολύχρωμο χαρτί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη κάρτα που τυπώνεται με την πρόθεση για χρήση ως σουβενίρ (ταχυδρομικές κάρτες) ήταν οι κάρτες που διατέθηκαν προς πώληση το 1893 στην κολομβιανή έκθεση στο Σικάγο.

ΠΗΓΕΣ:

historyorb.com

Wikipedia.org

spartacus-educational.com

stampland.net

libanpostcard.com

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ