2.000 μέλη συμμοριών με ξυρισμένα κεφάλια και τατουάζ οδηγούνται στο νέο «κολαστήριο» του Ελ Σαλβαδόρ

Newsroom
Newsroom

Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελ Σαλβαδόρ είναι το μεγαλύτερο στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τον Ναγίμπ Μπούκελε, που έχει κηρύξει πόλεμο κατά των συμμοριών

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο του πολέμου κατά των συμμοριών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπούκελε στο Ελ Σαλβαδόρ. Και οδηγήθηκαν στη νέα φυλακή της χώρας. Αν και μόλις άνοιξε, έχει ήδη τη φήμη κολαστηρίου. Η κυβέρνηση εξάλλου δεν τη διαφημίζει ως σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα, αλλά ως ένα μέρος στο οποίο οι κρατούμενοι θα περάσουν πολύ δύσκολα.  Προορίζεται να φιλοξενήσει περισσότερα από 40.000 μέλη συμμοριών.

Ο Μπουκέλε έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από έξαρση δολοφονιών και άλλων βίαιων εγκλημάτων. Περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης “εκκαθάρισης” των συμμοριών. Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι δεν είναι όλοι γκάνγκστερ και εγκληματίες. Μεταξύ τους είναι και αθώοι, που για κάποιο λόγο ενόχλησαν τις αρχές. Ωστόσο η νέα πολιτική ασφαλείας του Μπουκέλε είναι από τις πλέον δημοφιλείς μεταξύ των πολιτών.

Περίπου 2.000 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη νέα τεράστια φυλακή – τη μεγαλύτερη της αμερικανικής ηπείρου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ. Ο ίδιος φρόντισε να δώσει φωτογραφίες στη δημοσιότητα, αλλά και να επιτρέψει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να καταγράψουν τη μεταφορά των υπόπτων μελών συμμοριών ως ένα “εντυπωσιακό σόου”, όπως σχολιάζουν επικριτές του Μπουκέλε.

Στις φωτογραφίες οι κρατούμενοι έχουν ξυρισμένα κεφάλια, τατουάζ σε κάθε σπιθαμή του σώματός τους, ακόμη και στο πρόσωπο, φορούν μόνο μία λευκή βερμούδα και είναι ξυπόλητοι. Τα χέρια τους είναι δεμένα με χειροπέδες, ενώ σε κάποια στιγμιότυπα φέρουν αλυσίδες και στα πόδια.

Reuters

Αφήνονται να κάθονται στο πάτωμα με τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους, στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο πριν οδηγηθούν στα κελιά τους, στο Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας, όπως ονομάζεται το σωφρονιστικό κατάστημα, 74 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Reuters
Reuters

«Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι, όπου θα ζουν για δεκαετίες, όλοι μαζί, ανίκανοι να κάνουν άλλο κακό στον πληθυσμό» έγραψε ο Μπουκέλε στην ανάρτησή του.

 

Το συγκρότημα της φυλακής περιλαμβάνει οκτώ κτίρια. Το καθένα έχει 32 κελιά περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων για να χωρέσει «περισσότερους από 100» κρατούμενους, λέει η κυβέρνηση.

Τα κελιά των 100 ατόμων έχουν μόνο δύο νεροχύτες και δύο τουαλέτες το καθένα.

Reuters

Ο πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο κατά των συμμοριών» τον περασμένο Μάρτιο, θέτοντας σε ισχύ μέτρα έκτακτης ανάγκης, που έχουν παραταθεί πολλές φορές.

Τα έκτακτα μέτρα είναι άκρως αμφιλεγόμενα καθώς περιορίζουν συνταγματικά δικαιώματα, όπως το να επιτρέπουν στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν υπόπτους χωρίς ένταλμα. Αλλά αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζει τη δημοτικότητα του προέδρου σε μία χώρα που υποφέρει από εκρηκτική εγκληματικότητα.

Πηγή: naftemporiki

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ