20.000 Βέλγοι στους δρόμους για το δικαίωμα στην απεργία

Newsroom
Newsroom

Περίπου 20.000 άνθρωποι διαδηλώνουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κατά των "επιθέσεων στο δικαίωμα στην απεργία".

Ένας νέος νόμος που προτείνεται από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Περίπου 20.000 άνθρωποι διαδηλώνουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κατά των "επιθέσεων στο δικαίωμα στην απεργία".

Ήταν μέρος της γενικής απεργίας που προκήρυξαν τα συνδικάτα, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει νέο νόμο για την απαγόρευση της συμμετοχής των εξεγερμένων στις διαδηλώσεις.

Γι' αυτό ο κόσμος διαμαρτυρόταν για τα κοστούμια των φυλακισμένων.

«Είναι αυτό που κινδυνεύει να συμβεί αν δεν αποφύγουμε να μπλοκάρουμε τους νόμους που είναι έτοιμοι να τεθούν σε εφαρμογή. το γεγονός της διαδήλωσης, της διαπραγμάτευσης καταστέλλεται από το νόμο και γι' αυτό σήμερα, θέλαμε να δείξουμε ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, αύριο που θα πάμε να διαδηλώσουμε, θα πάμε όλοι στη φυλακή», δήλωσε στο Euronews o Φιλίπ Μπαρμπιόν, από την οργάνωση FGTB στο Σαρλερουά.

Οι διαδηλωτές είναι επίσης οργισμένοι για μια σειρά πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων που υποχρέωσαν τους διαδηλωτές να άρουν τα μπλόκα μπροστά από μια βελγική αλυσίδα σούπερ μάρκετ (Delhaize). Μια μακροχρόνια διαμαρτυρία ήδη 3 μηνών ενάντια στο franchising της εταιρείας.

Τα συνδικάτα θεωρούν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα μπορούσε να διαιωνίσει αυτές τις πρακτικές κατά των περιφρουρήσεων.

«Μεταξύ της διαδήλωσης και του αποκλεισμού μιας επιχείρησης στο πλαίσιο μιας δυσαρέσκειας και του σπασίματος, είναι εντελώς διαφορετικό», είπε ο Ολιβιέ Λεκόμπτ, από το σωματείο CGSLB, ένα φιλελεύθερο σωματείο όπως μας εξήγησε. 

«Δεν είμαστε εδώ για να βανδαλίσουμε, είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν πρέπει να το εξισώνετε καθόλου», συμπλήρωσε η Κορίν Σασό, κοινωνική λειτουργός.

Οι διαδηλωτές αποκαλούν αυτό που συμβαίνει στο Βέλγιο "κοινωνικό ντάμπινγκ". Λένε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται εναντίον του, διαφορετικά είναι πιθανό να εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ