65.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στον πόλεμο, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Newsroom
Newsroom

Υπερδεκαπλάσιος ο αριθμός σε σχέση με την επίσημη εκτίμηση της Μόσχας

Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, παρά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε πως ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εξακολουθούν να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Παρότι ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει εδάφη χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων χάρη στη μεγάλη αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας, αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος των δυνάμεων του Κιέβου ενδέχεται να επιβραδυνθεί μόλις αρχίσουν να συναντούν πιο σθεναρή αντίσταση από τους εισβολείς.

Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που απαρτίζουν την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, στα σύνορα με τη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να καταλάβουν το Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται σε μια κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στις πόλης Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

«Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές του μετώπου. Παραμένει πολύ δύσκολη η κατάσταση στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και συμπλήρωσε «οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Κρατάμε τις θέσεις μας».

Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook ότι ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε 11 διαφορετικές επιθέσεις των ρώσων εισβολέων κοντά στις πόλεις Κραματόρσκ, Μπαχμούτ και Αβντίφκα (βόρεια του Ντονέτσκ).

Ο Ζελένσκι σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το τελευταίο 48ωρο επτά διαφορετικές τοποθεσίες. «Ορισμένοι από τους πυραύλους και τα drones καταρρίφθηκαν, αλλά δυστυχώς όχι όλα. Δυστυχώς, υπάρχουν καταστροφές και θύματα», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο τόνισε την Παρασκευή πως αναμένει αυτόν τον μήνα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι σχεδόν 65.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αριθμός πολύ υψηλότερος από την επίσημη εκτίμηση της Μόσχας (στις 21 Σεπτεμβρίου) για 5.937 νεκρούς. Τον περασμένο Αύγουστο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι οι ρώσοι εισβολείς αριθμούσαν 70-80.000 απώλειες (αναφερόμενο στο άθροισμα νεκρών και τραυματιών).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ