'' Άλμα'' κατά 21,3% του πληθωρισμού στη Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της χώρας επιμένει στη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, παρά την ανεξέλεγκτη πορεία του

Η κατάρρευση της λίρας και οι αυξημένες τιμές ενέργειας εκτίναξαν τον πληθωρισμό στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018, όταν η χώρα βίωνε και πάλι μία βαθύτατη νομισματική κρίση. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 21,31% τον Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 3,51% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη που προέβλεπαν οι ειδικοί.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο Reuters αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3% σε μηνιαία και 20,7% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού έκανε άλμα 9,99% σε μηνιαία και 54,62% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Παρά την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού η κεντρική τράπεζα της χώρας - που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν- επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Αυτή τη γραμμή υπηρετεί πιστά και ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, που ανέλαβε τα ηνία μετά την καρατόμηση του Λουτφί Ελβάν. 

Την περασμένη μόλις εβδομάδα ο Νεμπάτι είχε δηλώσει ότι η Τουρκία προσπαθούσε για χρόνια να εφαρμόσει μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, αλλά είχε αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις.  «Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ