ΚΟΣΜΟΣ
AP: Το σχέδιο Τραμπ-Νετανιάχου για "επανεγκατάσταση" των Παλαιστινίων στην Αφρική

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν προσεγγίσει αξιωματούχους τριών κυβερνήσεων της Ανατολικής Αφρικής για να συζητήσουν τη χρήση των εδαφών τους ως πιθανούς προορισμούς για την επανεγκατάσταση εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του προτεινόμενου μεταπολεμικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει την Παρασκευή το Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους..
Οι επαφές με το Σουδάν, τη Σομαλία και την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας, γνωστή ως Σομαλιλάνδη, αντανακλούν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και του Ισραήλ να προωθήσουν ένα σχέδιο που έχει καταδικαστεί ευρέως και εγείρει σοβαρά νομικά και ηθικά ζητήματα, αναφέρει το πρακτορείο. Παράλληλα, δεδομένης της κατάστασης στις περιοχές αυτές (φτώχεια, πολλές φορές βία), η πρόταση θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση τον διακηρυγμένο στόχο του Τραμπ να επανεγκαταστήσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας σε μια "όμορφη περιοχή".
Αξιωματούχοι από το Σουδάν δήλωσαν ότι απέρριψαν τις προτάσεις των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι από τη Σομαλία και τη Σομαλιλάνδη δήλωσαν στο Associated Press ότι δεν ήταν ενήμεροι για οποιεσδήποτε επαφές.
Ωστόσο, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο AP τις επαφές με τη Σομαλία και τη Σομαλιλάνδη, ενώ οι Αμερικανοί επιβεβαίωσαν και όταν έχουν έρθει σε επαφή με το Σουδάν.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Τραμπ, οι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας θα εκδοθούν εκτός της Λωρίδας ενώ οι ΗΠΑ θα αναλάβουν την κυριότητα της περιοχής και θα επιβλέπουν μια μακρά διαδικασία ανοικοδόμησης.
Ξεχωριστές επαφές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ προς τους τρεις πιθανούς "προορισμούς" ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ έθεσε το σχέδιο για τη Γάζα μαζί με τον Νετανιάχου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά από κίνητρα - οικονομικά, διπλωματικά και ασφάλειας - να προσφέρουν σε αυτούς τους δυνητικούς εταίρους. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε παρόμοια "φόρμουλα" πριν από πέντε χρόνια, όταν μεσολάβησε για τις συμφωνίες του Αβραάμ - μια σειρά αμοιβαία επωφελών διπλωματικών συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα γραφεία του Νετανιάχου και του Ρον Ντερμέρ, του Ισραηλινού υπουργού και έμπιστου του Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται του μεταπολεμικού σχεδιασμού του Ισραήλ, δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, μακροχρόνιος υποστηρικτής αυτού που αποκαλεί "εθελοντική" μετανάστευση των Παλαιστινίων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ εργάζεται για να εντοπίσει χώρες που θα μπορούσαν να δεχτούν Παλαιστίνιους. Είπε επίσης ότι το Ισραήλ ετοιμάζει ένα "πολύ μεγάλο τμήμα [υπεύθυνο για τη] μετανάστευση" στο υπουργείου Άμυνας.
Σουδάν
Η βορειοαφρικανική χώρα ήταν μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Συμφωνίας του Αβραάμ που συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν το Σουδάν από τον κατάλογο των υποστηρικτών της τρομοκρατίας, μια κίνηση που έδωσε στη χώρα πρόσβαση σε διεθνή δανεισμό.
Αλλά οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν εξομαλύνθηκαν ποτέ, καθώς το Σουδάν βυθίστηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και της παραστρατιωτικής ομάδας RSF. Η σύγκρουση σημαδεύτηκε από φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βιασμών με εθνοτικά κίνητρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διερευνά φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η τότε κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η RSF και οι πληρεξούσιοι της διέπρατταν γενοκτονία.