Ασιατικές χώρες ενισχύουν τα μέτρα κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας

Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τους περιορισμούς για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μετά τον εντοπισμό στη νότια περιοχή της Αφρικής μιας νέας παραλλαγής του ιού, η οποία μπορεί πιθανόν να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, με την Σιγκαπούρη και την Ινδία να ανακοινώνουν σήμερα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και την αυστηροποίηση των κανόνων για διαγνωστικά τεστ.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά η είδηση αυτή έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα, με τις μετοχές στην Ασία να υφίστανται την πιο απότομη πτώση τους σε τρεις μήνες και το πετρέλαιο να βυθίζεται περισσότερο από 3%.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, βρέθηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας.

Ανησυχώντας για την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η Βρετανία απαγόρευσε προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι από σήμερα και ζήτησε από τους Βρετανούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς να τίθενται σε καραντίνα.

Η Σιγκαπούρη γρήγορα ακολούθησε τη Βρετανία, με το υπουργείο Υγείας της να ανακοινώνει σήμερα ότι θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και κοντινές της χώρες για προληπτικούς λόγους.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Μετά την χαλάρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάποιων από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες "κινδύνου".

Ασιατικές χώρες κατάφεραν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτές σε άλλες περιοχές να αναχαιτίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού επιβάλλοντας αυστηρά προληπτικά μέτρα, αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και πολιτικές για διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν του αρχικού στελέχους του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες "υψηλού κινδύνου" στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Ερωτηθείσα αν αυτά τα σχέδια θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω του νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, η Άρντερν σημείωσε ότι η χώρα της έχει "έναν αριθμό ενσωματωμένων μέτρων που λειτουργούν ως μαξιλάρι προστασίας".

"Έχουμε ενσωματώσει σε όλο τον σχεδιασμό μας γύρω από την COVID-19 την πιθανότητα παραλλαγών στο μέλλον", δήλωσε η Άρντερν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ