Άτυπη πενταμερής για Κυπριακό

Συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, μεταξύ 27 και 29 Απριλίου

Την οριστικοποίηση της άτυπης πενταμερούς (5+1) για το Κυπριακό ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, έπειτα από διαβουλεύσεις που έλαβαν υπόψη όχι μόνο το σκέλος των διαπραγματεύσεων, αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες της πανδημίας. Η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ. Οπως είπε, «σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα». 

Η μετακίνηση της άτυπης πενταμερούς σε «ασφαλή» απόσταση από την όποια εξέλιξη στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και σχεδόν ένα μήνα μετά την έκθεση προόδου του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου, μαρτυρεί και την προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να αποφύγει την πιθανή αρνητική επίδραση στις συζητήσεις για το Κυπριακό. 

Επειτα από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκδήλωσε την ισχυρή αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε., στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του γ.γ. των Η.Ε. που ακολούθησε. Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την εξαγγελία του γ.γ. του ΟΗΕ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι τις προηγούμενες ημέρες, σε τηλεφωνική συνομιλία του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζητήθηκε με ποιους τρόπους μπορεί να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή και η Ε.Ε.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημάνθηκε πως «στόχος της εν λόγω διάσκεψης είναι να βρεθεί κοινό έδαφος, που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Η Ελλάδα, με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης, προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης».

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη της Αγκυρας για την πενταμερή. Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, ήταν τουρκική πρόταση διότι, όπως υποστήριξε, «στο Κραν-Μοντανά διαπιστώσαμε πως 50 χρόνια συζητάμε για ομοσπονδία, εμφανίστηκαν διάφορα σχέδια επίλυσης τα οποία η Τουρκία τα υποστήριξε, όμως αυτά τα σχέδια και οι προσπάθειες απέτυχαν επειδή δεν ήθελαν οι Ελληνοκύπριοι». Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν θέλει να μοιραστεί οτιδήποτε με την τουρκική» και πρόσθεσε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν λέμε κάτι άλλο από τη δίκαιη διανομή της ενέργειας. Δεν θέλουν. Δεν θέλουν να μοιραστούν και την κυβέρνηση, την εξουσία. Τότε, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ομοσπονδία, πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για ποιο θέμα θα κάνουμε συνομιλίες και να βρούμε μια φόρμουλα για μόνιμη λύση».

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ