Αυστρία: Ποινική δίωξη με οσμή εκδίκησης

Ο Γ. Χασεντάλερ είχε διοχετεύσει βίντεο με τον ακροδεξιό αντικαγκελάριο Κρίστιαν Στράχε να ζητεί βοήθεια από Ρώσο μεγιστάνα

Τις αντιδράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων προκαλεί η άσκηση δίωξης εναντίον του Γιούλιαν Χασεντάλερ, πρώην υπαλλήλου εταιρείας ηλεκτρονικής ασφάλειας, ο οποίος κατέγραψε το βίντεο που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης της Αυστρίας, το 2019. Η δίωξη κατά του πληροφοριοδότη, υποστηρίζουν οι επικριτές της απόφασης της εισαγγελίας της Βιέννης, θα αποθαρρύνει επίδοξους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος να αποκαλύπτουν ατασθαλίες κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε ανοικτή επιστολή τους, 15 αυστριακές και διεθνείς οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η δίκη του Χασεντάλερ, που αναμένεται να αρχίσει σήμερα, βασίζεται σε κατασκευασμένα στοιχεία, ενώ απειλεί την ερευνητική δημοσιογραφία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Guardian. Ο πρώην αντιπρόεδρος της αυστριακής κυβέρνησης, Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, καταδικάσθηκε την περασμένη εβδομάδα για διαφθορά για το σκάνδαλο του 2019, το οποίο οι δημοσιογράφοι ονόμασαν «Ιμπιζαγκέιτ». Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων του Στράχε και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το επίμαχο βίντεο από συνάντηση του 2017 στην Ιμπιζα εμφανίζει τον Στράχε να συνομιλεί με γυναίκα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι κόρη Ρώσου μεγιστάνα. Ο αντικαγκελάριος υπόσχεται στη συνομιλήτριά του κρατικά συμβόλαια ως αντάλλαγμα «βοήθειας» στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο ηγέτης του Κόμματος των Ελευθέρων προτείνει στη Ρωσίδα κληρονόμο την αγορά της πρώτης σε κυκλοφορία στην Αυστρία ταμπλόιντ εφημερίδας Kronen Zeitung, προτείνοντας τη «μετατόπιση της έμφασης του φύλλου» προς αντιισλαμικά και αντιμεταναστευτικά θέματα. Ο Στράχε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελευθέρων, Γιόχαν Γκουντένιους, παραιτήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από το γερμανικό Spiegel και τη Suddeutsche Zeitung.

Ο Χασεντάλερ συνελήφθη πέρυσι στη Γερμανία για να εκδοθεί στην Αυστρία. «Η δημοσιοποίηση του βίντεο χάρη στον κατηγορούμενο έδωσε αφορμή για σημαντική δημόσια συζήτηση και επέτρεψε στο αυστριακό κοινό να σχηματίσει ακριβέστερη εικόνα της καταλληλότητας του Στράχε να κατέχει δημόσιο αξίωμα», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του αυστριακού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Χάιντς Πάτσελτ. Ο Τόμας Λόνινγκερ, επικεφαλής οργάνωσης υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων, λέει στον Guardian: «Οι αυστριακές αρχές θέλουν η δίωξη του Χασεντάλερ να αποτελέσει παράδειγμα. Η Βιέννη αιτήθηκε και εξασφάλισε από πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες την παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορουμένου, την έρευνα της κατοικίας του, την παρακολούθηση των τηλεφώνων του και τα στοιχεία των αεροπορικών ταξιδιών του». 

Ο Χασεντάλερ αντιμετωπίζει επίσης δίωξη για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών, χάρη σε μαρτυρική κατάθεση πρώην εμπόρου ναρκωτικών.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ