Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν: Μένουν εκτός Ακάρ και Τσαβούσογλου

Newsroom
Newsroom

Ο Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Γιασάρ Γκιουλέρ στο Άμυνας

Αρκετές εκπλήξεις περιλαμβάνει η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε εκτός της νέας κυβέρνησης πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριέλαβε στο υπουργικό συμβούλιό του -στη θέση του υπουργού Οικονομικών- τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, τον άνθρωπο που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015.

Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ένας σημαντικός ρόλος γι' αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικού ελέγχου των αγορών.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, η οικονομία οδεύει προς αναταραχή, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Επίσης, αποχωρούν ο Χουλουσί Ακάρ από το υπουργείο Άμυνας -τη θέση του παίρνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ- και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού από το υπουργείο Εσωτερικών -τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Ali Yerlikaya.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίζεται ο Cevdet Yilmaz.

Αναλυτικότερα, το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας απαρτίζεται από τους ακόλουθους υπουργούς:

Αντιπρόεδρος: Cevdet Yilmaz

Υπουργός Δικαιοσύνης: Yılmaz Tunç

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Mahinur Özdemir Göktaş

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Vedat Işıkhan

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Mehmet Özhaseki

Υπουργός Εξωτερικών: Hakan Fidan

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Alparslan Bayraktar

Διαβάστε επίσης:

Ορκίστηκε ο Ερντογάν - Ποια δυνατά ονόματα αφήνει εκτός κυβέρνησης

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ