Βρετανία: Μια δόση του εμβολίου της Pfizer αρκεί για να μειώσει τη μετάδοση, λέει νέα έρευνα

 Βρετανία: Μια δόση του εμβολίου της Pfizer αρκεί για να μειώσει τη μετάδοση, λέει νέα έρευνα

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση στον αριθμό των ασυμπτωματικών μολύνσεων και σημαντικό περιορισμό στον κίνδυνο της μετάδοσης


Μια και μόνο δόση από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της Covid, μειώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών μολύνσεων και μπορεί να περιορίσει σημαντικά το κίνδυνο της μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα από χιλιάδες τεστ Covid, τα οποία διενεργούνταν ανά εβδομάδα στο υγειονομικό προσωπικό του Κέμπριτζ, στην ανατολική Αγγλία. «Τα ευρήματά μας δείχνουν πολύ μεγάλη μείωση στον ρυθμό απεικόνισης θετικών τεστ μεταξύ των ασυμπτωματικών υγειονομικών υπαλλήλων, έπειτα από τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech» τόνισε ο Nick Jones, ένας εξειδικευμένος επιστήμονας που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ και ηγήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης.

Μετά τον διαχωρισμό των αποτελεσμάτων των τεστ μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών υπαλλήλων, η ομάδα του Jones βρήκε πως το 0,80% των τεστ από ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ήταν θετικό. Αυτό το ποσοστό συγκρίνεται με το 0,37% των τεστ από υπαλλήλους που εμβολιάστηκαν εντός των προηγούμενων 12 ημερών - όταν η προστατευτική επίδραση του εμβολίου δεν έχει αρχίσει ακόμα να αναπτύσσεται - και με το 0,20% των τεστ από τους υπαλλήλους που εμβολιάστηκαν περισσότερες από 12 ημέρες πριν.

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα, καθώς δεν έχουν αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο προδημοσιεύτηκαν online την Παρασκευή.

Σε πρώτη φάση, πάντως, δείχνουν μια τετραπλάσια μείωση του κινδύνου ασυμπτωματικής μόλυνσης μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν εμβολιαστεί για περισσότερες από 12 ημέρες και 75% προστασίας απέναντι στη λοίμωξη, δήλωσε ο Mike Weekes, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος συμμετείχε στην καθοδήγηση της μελέτης.

Το επίπεδο της ασυμπτωματικής μόλυνσης μειώθηκε επίσης κατά το ήμισυ σε αυτούς που εμβολιάστηκαν για λιγότερο από 12 ημέρες, συμπλήρωσε ο Weekes.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ