Βρετανία: Πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης στο πλαίσιο της άρσης του lockdown

Βρετανία: Πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης στο πλαίσιο της άρσης του lockdown

Ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για τον κορωνοϊό θα ανακοινώσει αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρουσιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησής του για τη σταδιακή άρση του lockdown, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζόνσον αναμένεται να απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) για να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στη μάχη της χώρας κατά της πανδημίας μετά το lockdown που έχει σταματήσει σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα και έχει κρατήσει εκατομμύρια πολίτες στα σπίτια τους επί σχεδόν επτά εβδομάδες.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετάδωσαν ότι ο Τζόνσον θα παρουσιάσει ένα πενταβάθμιο σύστημα προειδοποίησης για την Αγγλία, το οποίο θα ξεκινά από το “πράσινο” επίπεδο και θα φτάνει στο “κόκκινο” για να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν από τoν Covid-19 διάφορες περιοχές και να επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύει τους περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο.

Οι αρχές των άλλων επαρχιών της Μεγάλης Βρετανίας –Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία- μπορούν να καθορίζουν μόνες τους τα μέτρα που λαμβάνουν, αν και αναμένεται να ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την Αγγλία.

Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 31.587 θάνατοι απο τον κορvνοϊό, οι περισσότεροι παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς επεσήμανε χθες Σάββατο ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν μεγάλες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα σήμερα.

Ο Τζόνσον αναμένεται να πει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν περισσότερες από μία φορές την ημέρα και να ανακοινώσει την επαναλειτουργία των φυτώριων. «Αυτό είναι το επικίνδυνο κομμάτι» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Sun on Sunday. «Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση τώρα, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουμε σε κάθε βήμα» σημείωσε για να προσθέσει: «Οι αλπινιστές λένε οτι η κατάβαση από την κορυφή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Τότε κινδυνεύεις να υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και να κάνεις λάθη».

Μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αλλάξει το σύνθημά της από “μείνετε σπίτι” σε “μείνετε σε εγρήγορση”, καθώς όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα γραφεία και τα εργοστάσια εφόσον τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ