Covid-19: Πάνω από 88.000 οι θάνατοι παγκοσμίως

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο τα κρούσματα του ιού

Τουλάχιστον 88.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό σήμερα το πρωί.

Μέχρι τις 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδα, είχαν αναφερθεί 1.518.719 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 σε 192 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού πολλές χώρες δεν κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο στους ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον 330.300 σήμερα έχουν αναρρώσει.

Η αύξηση των θανάτων και τον κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες ήταν περίπου 73.000 συνολικά νέα κρούσματα και 7.000 νέοι θάνατοι. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών είναι οι ΗΠΑ (1.970), η Βρετανία (938) και η Ισπανία (757).

Η Ιταλία μετρά 17.669 νεκρούς σε σύνολο 139.422 ανθρώπων που νόσησαν, ενώ 26.491 από αυτούς αποθεραπεύτηκαν. Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (14.555 νεκροί σε σύνολο 146.690 κρουσμάτων), οι ΗΠΑ (14.795 νεκροί, 435.128 κρούσματα), η Γαλλία (10.869 νεκροί, 112.950 κρούσματα) και η Βρετανία (7.097 νεκροί, 60.733 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει συνολικά 81.802 κρούσματα (62 νέα) και 3.333 θανάτους (2 νέοι). Από αυτούς τους ασθενείς, οι 77.279 έχουν πλέον θεραπευτεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Μάλτα, το Μπελίζ, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τα Μπαρμπάντος ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους στο έδαφός τους.

Στην Ευρώπη οι θάνατοι είναι 61.118 (σε σύνολο κρουσμάτων 772.592), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 14.285 (423.535 κρούσματα), στην Ασία 4.409 (125.864 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 4.238 (89.003 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 1.612 (40.671 κρούσματα), στην Αφρική 571 (11.119 κρούσματα) και στην Ωκεανία 56 (7.138 κρούσματα).

Στις ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν σχεδόν 2.000 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αποκαλύπτουν δεδομένα που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας). Πρόκειται, για ακόμη μια φορά, για τον νέο χειρότερο ημερήσιο απολογισμό στον πλανήτη αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Το νέο θλιβερό ρεκόρ (+1.973 θάνατοι) είναι υψηλότερο από αυτό της προηγουμένης (1.939) και αυξάνει στα 14.695 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι στην ισχυρότερη δύναμη του κόσμου ξεπέρασαν αυτούς την Ισπανία (14.555), πάντως ακόμα η χώρα θρηνεί λιγότερα θύματα από την Ιταλία (17.669).

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, με μεγάλα ενδιάμεσα διαστήματα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη «Στρατηγική Εξόδου» που έχει καταρτίσει

Την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, «με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα», προτείνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που τιτλοφορείται «Στρατηγική Εξόδου» και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Επιτροπή προτείνει τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς πρώτα σε τοπικό επίπεδο και να διευρύνουν σταδιακά το άνοιγμα, διασφαλίζοντας όμως ικανό διάστημα μεταξύ κάθε σταδίου.

Ως σημείο αναφοράς, οι συντάκτες του εγγράφου δίνουν έναν μήνα μεταξύ κάθε μεμονωμένου βήματος προς την εξομάλυνση.

Επί της αρχής, επισημαίνεται, τα μέτρα πρέπει στο εξής να είναι περισσότερο στοχευμένα και για αυτό οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι, πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται για μεγαλύτερο διάστημα. Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και πολιτιστικοί χώροι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν σταδιακά. «Η άρση της απαγόρευσης που αφορά τις μεγάλες συγκεντρώσεις, π.χ. τα φεστιβάλ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο», αναφέρει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, η Κομισιόν τονίζει ότι «δεν θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να επιστρέψει ταυτόχρονα στην εργασία του». Αντ' αυτού, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πιο απαραίτητους τομείς, ενώ θα πρέπει να εξετάζεται το κατά πόσο κάποιος κλάδος προσφέρεται για εργασία από το σπίτι.

Ονδούρα: 23 θάνατοι και 343 κρούσματα μόλυνσης - παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας
Η ισχύς των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των προσώπων σε όλη την επικράτεια της Ονδούρας θα παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τη 19η Απριλίου, καθώς εντείνεται η προσπάθειά των αρχών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Ασφάλειας.

Η φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής επιβεβαίωσε χθες 31 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 343. Εξ αυτών, 23 έχουν υποκύψει στη ασθένεια COVID-19.

Περού: Παρατείνεται ως την 26η Απριλίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα παρέτεινε χθες Τετάρτη την ισχύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για άλλες δύο εβδομάδες, ως την 26η Απριλίου.

Ο Βισκάρα ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας σε όλη την επικράτεια της χώρας η οποία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 ανέρχονταν χθες σε 2.954 και οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έφθαναν τους 107. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό επιβεβαιώθηκε στο Περού την 6η Μαρτίου.

«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας, δεν μπορούμε να μειώσουμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε», τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Περουβιανούς ο Βισκάρα, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να χαθούν «τα κέρδη που πετύχαμε καθώς φθάνουμε στο πιο δύσκολο στάδιο» της πανδημίας.

Σε κλίμα ανησυχίας, χωρίς χαρά, το Ισραήλ γιορτάζει το εβραϊκό Πάσχα
Το Ισραήλ άρχισε την Τετάρτη το βράδυ να γιορτάζει το Πέσαχ, το εβραϊκό Πάσχα, μέσα σε κλίμα ανησυχίας, χωρίς χαρά, λόγω της πανδημίας Covid-19 η οποία περιορίζει τις δυνατότητες να συγκεντρωθούν κάτω από μια στέγη οι οικογένειες και αφήνει πολλούς ανθρώπους μόνους.

Οι ευχές "Χαγκ Σαμέαχ" (Χαρούμενη Γιορτή) πλήθαιναν σήμερα αλλά η λέξη "χαρούμενη" έρχεται σε τόσο μεγάλη αντίθεση με την κρίση του νέου κορωνοϊού που έχει επηρεάσει την καθημερινή ζωή των εκατομμυρίων πολιτών του Ισραήλ.

Και αυτές οι ευχές ανταλλάσσονται τηλεφωνικά, καθώς η πανδημία ώθησε την κυβέρνηση όχι μόνο να επιβάλει μέτρα περιορισμού, αλλά και να απαγορεύσει μέχρι την Παρασκευή την κυκλοφορία μεταξύ των πόλεων, με την ελπίδα να περιορίσει την εξάπλωση του ιού που επίσημα έχει μολύνει περισσότερους από 9.400 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 72 άλλους.

"Σε όλους τους Εβραίους ανά τον κόσμο, θέλω να ευχηθώ ένα χαρούμενο Πάσχα. Αλλά είναι παράξενο καθώς αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που να μην έχει πληγεί από τον κορωνοϊό και αυτό απαιτεί αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και τιμάμε γιορτές τόσο παμπάλαιες όσο το Πάσχα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

Η σημαντικότερη στιγμή του εβραϊκού Πάσχα, γιορτή που διαρκεί οκτώ ημέρες, είναι το γεύμα του Σέντερ, το βράδυ της Τετάρτης, όταν συνήθως όλη η οικογένεια διευρυμένη συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι για το φαγητό.

Ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε αυτή την παράδοση, με μέτρα περιορισμού που απαγορεύουν τις επισκέψεις από το ένα σπίτι στο άλλο, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στους θρησκευτικούς κύκλους σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας βιντεοδιάσκεψης, όπως το Zoom, για να συγκεντρωθεί η οικογένεια, μέσω διαδικτύου.

Ραβίνοι πρότειναν σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση του Zoom για το γεύμα του Σέντερ, αλλά η αρχιραβινεία της χώρας διαφώνησε μιλώντας για "βεβήλωση".

Άλλη επίδραση του κορωνοϊού: η έλλειψη αυγών. Στην αρχή της κρίσης, πολλοί Ισραηλινοί έσπευσαν στην αγορά για να αποθηκεύσουν αυτό το βασικό είδος της καθημερινής διατροφής αλλά και για το γεύμα του Σέντερ.

Απέναντι στην έλλειψη, η κυβέρνηση αποδέσμευσε πόρους έκτακτης ανάγκης για να εισάγει εκατομμύρια αυγά.

Η γιορτή του Πέσαχ ("Πέρασμα" στα εβραϊκά) τιμά, σύμφωνα με την παράδοση, την έξοδο του εβραϊκού λαού από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα το πέρασμα από τη δουλεία του στη γη των Φαραώ στην ελευθερία και την πορεία του στη Γη της Επαγγελίας, έπειτα από μια μακρά περιπλάνηση στην έρημο.

"Μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι πληγές θα περάσουν πάνω από τα σπίτια μας γιατί αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα στο Ισραήλ", δήλωσε ο Νετανιάχου, υποδηλώνοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησής του θα ελευθερώσουν τη χώρα από μια νέα πληγή, που ονομάζεται Covid-19.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ