Δίκη ορόσημο στην Κίνα: Ο αγώνας μιας ανύπαντρης γυναίκας που διεκδικεί το δικαίωμα να καταψύξει τα ωάριά της

Newsroom
Newsroom

"Αυτή τη φορά είμαι πιο αισιόδοξη σε σχέση με την πρώτη δίκη", είπε η Σου στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου πριν από την έναρξη της δίκης.

Η Τερέζα Σου, μια ανύπαντρη 35χρονη Κινέζα, ξεκίνησε σήμερα την τελική προσφυγή της σε δικαστήριο του Πεκίνου, αφού στράφηκε νομικά εναντίον ενός δημοσίου νοσοκομείου της κινεζικής πρωτεύουσας για παραβίαση των δικαιωμάτων της επειδή της αρνείται να καταψύξει τα ωάριά της γιατί είναι ανύπαντρη.

Η Σου, αυτοαπασχολούμενη δημοσιογράφος, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Γυναικολογικής Κλινικής του Πεκίνου τον Νοέμβριο του 2019 σε μια υπόθεση ορόσημο για γυναίκα στην Κίνα που αγωνίζεται για την αναγνώριση του δικαιώματός της αναπαραγωγής.

Το δικαστήριο της Γκουανγκζού θα εξετάσει την προσφυγή της Σου με την νοοτροπία να αρχίζει να αλλάζει αναφορικά με την πρόσβαση των ανύπαντρων γυναικών στις νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής δεδομένου ότι παρατηρείται μείωση των γεννήσεων στη χώρα. Η Κίνα κατέγραψε την πρώτη μείωση του πληθυσμού της εδώ και έξι δεκαετίες.

«Είμαι αισιόδοξη»

Κίνα Ωάρια Κατάψυξη Γεννήσεις Αναπαραγωγή

«Αυτή τη φορά είμαι πιο αισιόδοξη σε σχέση με την πρώτη δίκη», είπε η Σου στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου πριν από την έναρξη της δίκης.

«Αν προκύψει η ετυμηγορία στην οποία προσβλέπω θα ενεργήσω άμεσα», δήλωσε η ίδια και εξήγησε ότι θα καταψύξει τα ωάριά της σε κινεζικό δημόσιο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Ανησυχώντας για την ραγδαία γήρανση του πληθυσμού οι πολιτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης πρότειναν τον Μάιο να έχουν πρόσβαση στην κατάψυξη ωαρίων και στην τεχνητή γονιμοποίηση, μεταξύ άλλων υπηρεσιών, οι ανύπανδρες γυναίκες.

Οι ανύπαντρες γυναίκες στη χώρα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σε κατάψυξη ωαρίων εξαιτίας του ισχύοντος εθνικού κανονισμού που επιβάλλει να είναι έγγαμες.

Κάποιες ιδιωτικές κλινικές σε επαρχίες, όπως εκείνη της νοτιοδυτικής Σιτσουάν, έχουν ήδη ξεκινήσει να επιτρέπουν αυτές τις θεραπείες σε ανύπαντρες γυναίκες εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ