Το Doodle της Google τιμά την πρώτη γυναίκα γιατρό στο Βέλγιο

Το Doodle της Google τιμά την πρώτη γυναίκα γιατρό στο Βέλγιο

Γιατί όμως τη θυμόμαστε σήμερα;

Την Isala Van Diest από το Βέλγιο τιμά σήμερα με Doodle η Google. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που έγινε γιατρός στο Βέλγιο. 

Γιατί επιλέχθηκε όμως η σημερινή ημέρα; Σαν σήμερα το 1884, τέθηκε σε ισχύ κυβερνητικό διάταγμα που επέτρεπε στην Van Diest  να ασκήσει την ιατρική στο Βέλγιο.

Η Isala Van Diest γεννήθηκε στο Λουβέν του Βελγίου το 1842. Ο πατέρας της ήταν γιατρός και η μητέρα της είχε δραστηριότητα σε προοδευτικές και φεμινιστικές οργανώσεις. Η Van Diest πήρε την απόφαση από νωρίς να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της, κινούμενη μακριά από τις συμβάσεις της εποχής για την γυναίκα.

Μη μπορώντας όμως να εγγραφεί στην ιατρική σχολή στο Βέλγιο λόγω διακρίσεων μα βάση το φύλο, η Diest πήγε να σπουδάσει στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου έγινε η πρώτη Βελγίδα που αποφοίτησε με πτυχίο πανεπιστημίου το 1879.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα σε βρετανικό γυναικείο νοσοκομείο, η Van Diest έβαλε σκοπό να ανοίξει το δικό της ιατρείο, αλλά πολλά κοινωνικά και θεσμικά εμπόδια την εμπόδισαν. Το Βέλγιο άρχισε τελικά να επιτρέπει στις γυναίκες να σπουδάζουν επίσημα ιατρική το 1880 και το 1883, η Van Diest αποφοίτησε ως διδάκτωρ ιατρικής, χειρουργικής και μαιευτικής.

Μετά από χρόνια εργασίας σε νοσοκομείο για γυναίκες και ούσα ταγμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η Diest άνοιξε επιτέλους το δικό της ιατρείο το 1886.

Προς τιμήν της 100ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το 2011, η βελγική κυβέρνηση εξέδωσε ένα νόμισμα των 2 ευρώ προς τιμήν της Van Diest μαζί με την πρώτη γυναίκα δικηγόρο του Βελγίου, Marie Popelin. Στις Βρυξέλλες, ο δρόμος του πρώην ιατρείου της Van Diest ονομάστηκε προς τιμήν της το 2018.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ