Εγκαινιάστηκε η αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Newsroom
Newsroom

Συγκίνηση με το επετειακό βίντεο που προβλήθηκε στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ - Παρούσα στην τελετή η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως και δύο από τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου - Η πρωτοβουλία ήταν του Νίκου Ανδρουλάκη

Το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου δόθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου κι έτσι αποδίδεται η τιμή και αναγνώριση της διεθνούς ακτινοβολίας και της πολιτικής διαδρομής του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Την ανακοίνωση των εγκαινίων έκανε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της δήλωσής του για τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν προσωπικό του όραμα και εργάστηκε από το 2018 ώστε να καταστεί πραγματικότητα η επίσημη ονοματοδοσία μιας αίθουσας στο Στρασβούργο, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου».

 

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά μου, που στις 6 Ιουλίου παρουσία εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών τιμάμε τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζοντας το Αμφιθέατρο, που θα φέρει το όνομα του, στο κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του τόνισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτική της χώρας μας και σφράγισε την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως τα πρωτοπόρα νομοσχέδια που έφερε την δεκαετία του '80, για την ισότητα των φύλων, το σύστημα Υγείας αλλά και την Παιδεία.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σημερινής εποχής, με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην ομιλία της έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εθνική συμφιλίωση, όπως και η επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών, Γκάρσια Περεζ, μίλησε για τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και τις καινοτομίες που έφερε η διακυβέρνηση του στη χώρα μας.

Ο Νίκος Παπανδρέου ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια και μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον πατέρα του λέγοντας ότι θα ήταν χαρούμενος αν γνώριζε ότι η Ευρώπη αφιερώνει μια αίθουσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο όνομα του. Όπως είπε, ο Ανδρέας Παπανδρέου έζησε τρεις ζώες και είχε πάντα ως μότο ότι δεν αρκεί να καταλάβεις τον κόσμο αλλά και πρέπει και να τον αλλάξεις, όπως τελικά έκανε και εκείνος.

αιθουσα παπανδρέου

αίθουσα Παπανδρέου

Στην αίθουσα ήταν η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, με τον γιο της, Κώστα Κατσανέβα, ο οποίος είναι ο μόνος από τα εγγόνια του αείμνηστου προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την πολιτική.

Παρόντες ήταν επίσης, η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σεφκοβιτς. Από την ελληνική αντιπροσωπεία οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης Μαρία Σπυράκη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ:

Πηγή: thesocialist.gr, protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ