Εισβολή στην Ουκρανία: Οι χώρες της Βαλτικής αναρωτιούνται εάν έρχεται η σειρά τους

Ο Πούτιν δεν έχει εκφράσει δημόσια πρόθεση να επιβάλει ρωσικό έλεγχο στις χώρες της Βαλτικής, ωστόσο πολλοί Εσθονοί, Λετονοί και Λιθουανοί ανησυχούν ότι θέλει να ανακτήσει την επιρροή της Μόσχας σε όλες τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης

Μπορεί η αίσθηση που αφήνει στις δυτικές χώρες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να ξυπνά μνήμες του Ψυχρού Πολέμου, εντούτοις για τις χώρες της Βαλτικής το μέλλον προδιαγράφεται πολύ χειρότερο.

Οι Εσθονοί, οι Λετονοί και οι Λιθουανοί, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία και έχουν ζήσει υπό σοβιετικό έλεγχο, ανησυχούν ότι θα μπορούσαν οι ίδιοι να είναι ο επόμενος στόχος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι κλιμακούμενες εντάσεις που προηγήθηκαν της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, έφεραν σκληρές μνήμες του παρελθόντος.

«Οι παππούδες μου στάλθηκαν στη Σιβηρία. Ο πατέρας μου διώχθηκε από την KGB. Τώρα ζω σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα, αλλά φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο» είπε ο Γιαούνιους Καζλάουσκας, ένας 50χρονος δάσκαλος στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ η Λετονία ανέστειλε τις άδειες μετάδοσης πολλών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών που κατηγορούνται για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Σημειώνεται πως και οι τρεις χώρες της Βαλτικής καταλήφθηκαν και προσαρτήθηκαν από τον Ιωσήφ Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προτού καταφέρουν να αποκτήσουν ξανά την ανεξαρτησία τους με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το 2004 εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, θέτοντας τους εαυτούς τους υπό τη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους, ενώ η Ουκρανία παρέμεινε εκτός του ΝΑΤΟ.

Μαζί με την Πολωνία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, οι μικρές χώρες της Βαλτικής ήταν από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές των ισχυρών κυρώσεων κατά της Μόσχας και των ενισχύσεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται πως οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών της Βαλτικής τις τελευταίες εβδομάδες μετέβησαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προειδοποιώντας ότι η Δύση πρέπει να υποχρεώσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να πληρώσει για την επίθεση στην Ουκρανία, διαφορετικά τα άρματά του θα προσανατολιστούν προς άλλα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η μάχη για την Ουκρανία είναι μια μάχη για την Ευρώπη. Εάν ο Πούτιν δεν σταματήσει εκεί, θα προχωρήσει παραπέρα», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Δύο ημέρες πριν από την επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 800 στρατιωτών πεζικού, μαχητικών F-35 και ελικοπτέρων Απάτσι, θα μεταφερθούν στις τρεις χώρες της Βαλτικής, χαρακτηρίζοντας το βήμα καθαρά αμυντικό.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις πρωτεύουσες της Βαλτικής, που στηρίζουν την ασφάλειά τους στη συνθήκη του ΝΑΤΟ που δεσμεύει όλους τους συμμάχους να υπερασπιστούν οποιοδήποτε μέλος δέχεται επίθεση. Οι χώρες της Βαλτικής λένε ότι είναι επιτακτική ανάγκη το ΝΑΤΟ να επιδείξει αποφασιστικότητα όχι μόνο στα λόγια αλλά και επί του πεδίου.

«Η Ρωσία υπολογίζει πάντα τη στρατιωτική ισχύ, αλλά και τη βούληση των χωρών να πολεμήσουν» δήλωσε ο Γιάνις Γκάρισονς, υφυπουργός Άμυνας της Λετονίας. «Μόλις δουν μια αδυναμία, θα την εκμεταλλευτούν» υποσρτήριξε.

Κι ενώ ο Πούτιν δεν έχει εκφράσει δημόσια πρόθεση να επιβάλει ρωσικό έλεγχο στις χώρες της Βαλτικής, πολλοί Εσθονοί, Λετονοί και Λιθουανοί ανησυχούν ότι θέλει να ανακτήσει την επιρροή της Μόσχας σε όλες τις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, την κατάρρευση της οποίας περιέγραψε κάποτε ως τραγωδία για τον ρωσικό λαό.

Πηγή: CNN Greece

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ