Εκλογές στην Τουρκία: Ρεκόρ προσέλευσης των ψηφοφόρων στη Γερμανία

Newsroom
Newsroom

Ρεκόρ Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία - «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή»

Οι Τούρκοι πολίτες συμμετείχαν σε αριθμό ρεκόρ στη Γερμανία, την πατρίδα της μεγαλύτερης διασποράς της χώρας, για να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους.

Τα ξένα ψηφοδέλτια μεταφέρθηκαν στην Τουρκία την Τετάρτη για να καταμετρηθούν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας την Τρίτη για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό ενόψει των εγχώριων ψηφοδελτίων στις 14 Μαΐου.

Με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους ψηφοφόρους, η Γερμανία ήταν ένα σημαντικό σημείο εστίασης για την εκστρατεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και CHP, καθώς οι ψηφοφορίες στο εξωτερικό ξεκίνησαν στις 27 Απριλίου. Τα κόμματα γέμισαν τις πόλεις με αφίσες και έστειλαν λεωφορεία για τους ψηφοφόρους.

«Σίγουρα έχουμε προσέλευση ψηφοφόρων πάνω από 50 τοις εκατό», είπε ο Πρέσβης Başar Şen στον τηλεοπτικό σταθμό BR24 την Τρίτη — μια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 46 τοις εκατό στις τελευταίες εκλογές του 2018, σύμφωνα με το Politico.

Τοπικοί αξιωματούχοι του προξενείου του Βερολίνου προέβλεψαν αύξηση προσέλευσης της τάξης του 25% στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι μπόρεσαν να ψηφίσουν μόνο στο εξωτερικό από τότε που ο Ερντογάν άλλαξε τον νόμο το 2014, παραδοσιακά ψήφισαν δυσανάλογα υπέρ του ΑΚΡ του προέδρου στις προηγούμενες εκλογές. Το AKP κέρδισε το 2018 με 52 τοις εκατό των ψήφων, αλλά έλαβε το 64 τοις εκατό των ψήφων στη Γερμανία, σύμφωνα με την εκλογική αρχή YSK.

«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή»

Ο Gökay Sofuoglu, πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, δήλωσε ότι εξεπλάγη κάπως από την υψηλότερη συμμετοχή, αλλά πρόσθεσε: «Όταν μιλάω με ανθρώπους, υπάρχει η αίσθηση ότι για πολλούς είναι μοιραίες εκλογές».

Μόνο στο Βερολίνο, υπάρχουν περίπου 100.000 δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Kılıç Ahmet είναι ένας από αυτούς. «Ψήφισα τον Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από 20 χρόνια. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια αλλαγή» είπε αφού ψήφισε στο προξενείο στο Βερολίνο. «Στην Ευρώπη, υπάρχουν βασικά πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν, αλλά φέτος ίσως περισσότεροι να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ