Ε.Μασκ: Ασθενής με εμφύτευμα της Neuralink μπορεί να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του

Newsroom
Newsroom

Επισημαίνεται ότι η κλινική δοκιμή στον άνθρωπο σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική αξιοποίηση.

Ένας ασθενής στον οποίο έχει εμφυτευτεί ένα εγκεφαλικό τσιπ της Neuralink μπορεί πλέον να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Elon Musk.

Η startup του δισεκατομμυριούχου λέει ότι έχει αναπτύξει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα νευρικά τους σήματα για να ελέγχουν ανεξάρτητα, εξωτερικά τεχνολογικά συστήματα.

Ο Musk, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla, δήλωσε ότι η Neuralink προσπαθεί να αντικαταστήσει «όσο το δυνατόν περισσότερα πατήματα κουμπιών από τη σκέψη» για τους ασθενείς – δέκτες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

«Ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εμφανίσει κάποια παρενέργειαε, και είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι, να μετακινεί το ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη», δήλωσε ο Musk.

Η Neuralink είναι η νεοφυής επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου, η οποία λέει ότι έχει αναπτύξει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σχεδιασμένο να βοηθά τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα νευρικά τους σήματα για να ελέγχουν εξωτερικές συστήματα. Στόχος της εταιρείας είναι να αποκαταστήσει χαμένες ικανότητες όπως η όραση, η κινητική λειτουργία και η ομιλία.

Η Neuralink δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η Neuralink εμφύτευσε τη συσκευή της σε άνθρωπο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για την ακριβή εμφύτευση της συσκευής στον εγκέφαλο.

Η Neuralink ξεκίνησε την αναζήτηση ασθενών για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους το φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog.

Επισημαίνεται ότι η κλινική δοκιμή στον άνθρωπο σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική αξιοποίηση. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετούς γύρους εντατικής συλλογής δεδομένων ασφαλείας και δοκιμών προτού εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.Πηγή: moneyreview.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ