Έμεινε 43 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε- Toυ έκαναν δωρεές άνω των 1$εκ

Διαδικτυακός έρανος έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια

Ο Κέβιν Στρίκλαντ έμεινε 43 χρόνια σε φυλακή στο Μιζούρι, για έγκλημα που δεν διέπραξε. Τώρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει δωρεές σε διαδικτυακό έρανο για να τον βοηθήσουν και έχει συγκεντρωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.  

Ο 62χρονος δικαιώθηκε το πρωί της Τρίτης. Το 1979 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 ετών, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, για υπόθεση τριπλής ανθρωποκτονίας. Ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. 

Πρόκειται για την πιο πολύχρονη λανθασμένη φυλάκιση στην ιστορία του Μιζούρι και μία από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ. 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Midwest Innocence Project δημιούργησε έναν λογαριασμό στο GoFundMe, για να βοηθήσει τον Στρίκλαντ να κάνει μία νέα αρχή στη ζωή του, καθώς δεν δικαιούται βοήθεια από την πολιτεία. 

Στο Μιζούρι, μόνο όσοι απαλλάσσονται μέσω τεστ DNA δικαιούνται 50 δολάρια για κάθε ημέρα λανθασμένης φυλάκισης μετά την καταδίκη, σύμφωνα με την οργάνωση, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση του Στρίκλαντ. 

Ο έρανος ξεκίνησε το καλοκαίρι, με στόχο να συγκεντρωθούν 7.500 δολάρια, που θα αντιστοιχούσαν σε περίπου 175 δολάρια για κάθε χρόνο που έμεινε λανθασμένα στη φυλακή. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.045.000 δολάρια. 

«Ακόμη δεν το πιστεύω. Δεν πίστευα ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα», δήλωσε ο Στρίκλαντ μετά την αποφυλάκισή του. Ο ίδιος δήλωσε ότι έμαθε τα καλά νέα από έκτακτο δελτίο που διέκοψε τη σαπουνόπερα που παρακολουθούσε την Τρίτη. 

Το πρώτο πράγμα που έκανε, μόλις αποφυλακίστηκε ήταν να επισκεφθεί τον τάφο της μητέρας του. Η πρώτη νύχτα που δεν κοιμήθηκε σε κελί ήταν ανήσυχη. Οι σκέψεις επιστροφής στη φυλακή, μεταξύ άλλων, τον κράτησαν ξύπνιο, είπε στο CNN. 

«Έχω συνηθίσει να ζω σε ένα κλειστό, περιορισμένο κελί, όπου ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει εκεί. Το να είμαι σπίτι και να ακούω τους ήχους του σπιτιού... ήμουν κάπως φοβισμένος. Νόμιζα ότι κάποιος ερχόταν», περιέγραψε. 

Πώς καταδικάστηκε ο Στρίκλαντ   

Στις 25 Απριλίου 1978 τέσσερις άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο Κάνσας Σίτι και οι τρεις από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή. Η μόνη που επέζησε από τους πυροβολισμούς, η Σίνθια Ντάγκλας, κατέθεσε το 1978 ότι ο Στρίκλαντ ήταν στη σκηνή του τριπλού φονικού. 

Η Ντάγκλας, που τραυματίστηκε από πυροβολισμό, δήλωσε ότι ο Βίνσεντ Μπελ και ο Κιλν Άντκινς ήταν οι δύο δράστες. Αλλά δεν κατονόμασε τον Στρίκλαντ, τον οποίο γνώριζε, ως παρόντα στη σκηνή παρά μόνο μία ημέρα αργότερα σύμφωνα με το KSHB, όταν της αναφέρθηκε ότι τα μαλλιά του Στρίκλαντ ταίριαζαν με την περιγραφή της Ντάγκλας για εκείνον που πυροβόλησε. 

Η ίδια υποστήριξε ότι αρχικά απέτυχε να τον αναγνωρίσει επειδή είχε καταναλώσει κονιάκ και μαριχουάνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. 

Όμως, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η Ντάγκλας- που πέθανε το 2015- έλεγε ότι είχε κάνει λάθος και ότι λανθασμένα αναγνώρισε τον Στρίκλαντ. Σύμφωνα με το KSHB, η ίδια έκανε προσπάθειες για την αποφυλάκιση του 62χρονου μέσω του Innocence Project. Οι δύο δράστες που ταυτοποίησε δήλωσαν ένοχοι και εξέτισαν περίπου 10 χρόνια φυλάκισης ο καθένας, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Στρίκλαντ. 

 

Με πληροφορίες από CNN

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ