Ένα doodle για καλοφαγάδες: Γιατί η Google αφιερώνει τη σημερινή ημέρα στην πίτσα

Σαν σήμερα η τέχνη του ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» (ο «τεχνίτης» της πίτσας) μπήκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO

Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στον κόσμο επέλεξε η Google για να αφιερώσει το σημερινό της doodle. Ο λόγος για την πίτσα που σαν σήμερα το 2007 η τέχνη του ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» (ο «τεχνίτης» της πίτσας) μπήκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO

Η τέχνη του «Pizzaiuolo» είναι μια μαγειρική πρακτική που περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές φάσεις που σχετίζονται με την προετοιμασία της ζύμης και το ψήσιμό της σε ξυλόφουρνο, που απαιτεί περιστροφική κίνηση της ζύμης από τον μάγειρα.

Αν και μια μορφή που προσομοιάζει στην πίτσα (ψωμί με γαρνιούρες επάνω) έχει βρεθεί στα πιάτα αρχαίων πολιτισμών, από την Αίγυπτο μέχρι τη Ρώμη, ως η γενέτειρα της πίτσας θεωρείται η ιταλική πόλη Νάπολη. Από εκεί ξεκίνησε στα τέλη του 1700  η αρχική μορφή της πίτσας όπως είναι γνωστή σήμερα, ζύμη με ντομάτα και τυρί ή αλλιώς Μαργαρίτα. 

Στη γενέτειρα της πίτσας, Νάπολη, ζουν περίπου 3.000 Pizzaiuoli, που κατέχουν την τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής.  

Και έτσι ξεκίνησε η ιστορία της πίτσας που συνεχίζεται ανά τους αιώνες με την παγκόσμια μετανάστευση, την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται διεθνώς πέντε δισεκατομμύρια πίτσες- και 350 φέτες ανά δευτερόλεπτο μόνο στις ΗΠΑ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ