Επικριτική η ΕΕ προς την Τουρκία για την ελληνική μειονότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Newsroom
Newsroom

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Επίκριση στην Άγκυρα από το βήμα του ΟΗΕ, αποτέλεσαν οι αναφορές του ειδικού εντεταλμένου της ΕΕ, Ίμον Γκίλμορ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την στάση της Τουρκίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Γκίλμορ μίλησε για την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες (η επέτειος είναι στις 18 Δεκεμβρίου).

Ο Ίμον Γκίλμορ, αναφορικά με την ελληνική μειονότητα είπε:

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων».

Ο κ Γκιλμορ έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους Γιαζιντι,τους Ουιγουρους και τις άλλες μουσουλμανικές μειονότητες στην Κίνα και την Αιθιοπία .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ