Έτοιμη για την σύνταξη η Άνγκελα Μέρκελ

Έτοιμη για την σύνταξη η Άνγκελα Μέρκελ

Με τι θα ασχοληθεί μετά την πολιτική

Έτοιμη να γίνει συνταξιούχος πολιτικός είναι η Άνγκελα Μέρκελ, αφού έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, αποφάσισε να αποσυρθεί. Στην απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας αρέσει πολύ να φτιάχνει πατατόσουπα και γλυκό από δαμάσκηνο με τρούφα. Τυπικά γερμανικά εδέσματα του φθινοπώρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
 

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι τα τελευταία 16 χρόνια δεν θα είχε καθόλου χρόνο ελεύθερο να τα ετοιμάσει. Κάτι που αναμένεται να συμβεί το πρώτο διάστημα αυτού του φθινοπώρου μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, μέχρις ότου σχηματιστεί νέα γερμανική κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και το 2017 έπρεπε να περάσουν πεντέμισι μήνες για να συμφωνήσουν τα κόμματα σε βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού.


«Θα συνειδητοποιήσω ότι έχω ελεύθερο χρόνο»

Μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, λοιπόν, η Μέρκελ θα παραμείνει υπηρεσιακή καγκελάριος. Αλλά για να σπάσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ ως μακροβιότερου καγκελάριου της χώρας, θα πρέπει να μείνει σε αυτήν τη θέση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα κάνει μετά;

Είναι δυνατόν έπειτα από 16 χρόνια υπεργασίας από το πρωί ως το βράδυ, με βαρύ καθημερινό πρόγραμμα και μεγάλη ευθύνη, να βρεθεί από τη μια ημέρα στην άλλη «άνεργη»; Τον περασμένο Ιούλιο σε επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον ρωτήθηκε σχετικά. Κι ενώ άλλες φορές απαντούσε υπεκφεύγοντας, αυτήν τη φορά ήταν πιο ανοιχτή.

«Ίσως μου έρθουν στο μυαλό κάποιες σκέψεις, όπως γίνεται συνήθως, για το τι θα πρέπει να κάνω. Αλλά αμέσως μετά θα μου έρθει στο νου ότι τώρα κάποιος άλλος ασκεί τα καθήκοντα. Νομίζω ότι θα μου αρέσει πολύ. Και μετά θα συνειδητοποιήσω ότι έχω ελεύθερο χρόνο και δεν θα αποδεχθώ την επόμενη πρόσκληση».

Ίσως χρειαστεί χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι πλέον θα έχει ελεύθερο χρόνο. Στις 17 Ιουλίου συμπλήρωσε τα 67 της. Οικονομικό πρόβλημα δεν έχει. Ως καγκελάριος κερδίζει 25.000 ευρώ μηνιαίως συν 10.000 ευρώ ως βουλευτής επί 30 συναπτά έτη. Η σύνταξή της κυμαίνεται γύρω στα 15.000 ευρώ και δικαιούται γραφείο στη Βουλή με προσωπικό, αστυνομική συνοδεία, υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό.


Δεν ανοίγει τα χαρτιά της

«Νομίζω ότι θα κάνω μια διακοπή για να σκεφτώ τι είναι εκείνο που με ενδιαφέρει, γιατί τα τελευταία 16 χρόνια είχα ελάχιστο χρόνο. Και μετά θα διαβάζω, ίσως μάλιστα κλείνουν τα μάτια μου από την κούραση και κοιμάμαι. Θα δούμε πού θα βρεθώ».

Υπάρχει σαν σκέψη μια δεύτερη καριέρα; Ορισμένοι προκάτοχοί της το τόλμησαν. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν αυτή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που λίγους μήνες μετά την εκλογική αποτυχία το 2006 μεταπήδησε στην οικονομία και ανέλαβε υψηλό πόστο στην εταιρεία Nord Stream, θυγατρική της ρωσικής Gazprom, ως πρόεδρος της επιτροπής μετόχων. Από τη θέση του καγκελάριου είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου. Στο μεταξύ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει συγκεκριμένους όρους σε περίπτωση αλλαγής από την πολιτική στην οικονομία πρώην κυβερνητικών μελών.

Μήπως όμως η Μέρκελ θέλει να αναλάβει κάποιος εθελοντικό αξίωμα; Ούτε επ’ αυτού έχει πει κάτι. Το πιο πιθανό είναι ότι για ένα διάστημα θα μείνει στο Βερολίνο. Ο σύζυγός της, ο 72χρονος Γιόαχιμ Ζάουερ, κβαντικός χημικός, δεν σκέπτεται να σταματήσει. Ναι μεν είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, αλλά ανανέωσε το συμβόλαιό του ως Senior Researcher για ακόμη έναν χρόνο έως το 2022.

 

Πηγή: enikos.gr-Deutsche Welle

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ