Γαλλία: Λεπέν εναντίον Λεπέν στον δρόμο προς την κάλπη

Γαλλία: Λεπέν εναντίον Λεπέν στον δρόμο προς την κάλπη

Οι γυναίκες της οικογένειας Λεπέν ανταλλάσσουν πυρά περίπου δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, με την «εγγονή» να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την «κόρη» αλλά τον έτερο ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η 53χρονη Μαρίν Λεπέν: κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου) και υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η 32χρονη Μαριόν Μαρεσάλ: εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν και πρώην βουλευτής του Εθνικού Μετώπου.

Το ότι η Μαριόν Μαρεσάλ δεν τα πάει καλά με τη Μαρίν είναι γνωστό εδώ και κάποια χρόνια. Η οικογενειακή κόντρα των Λεπέν ωστόσο ξαναβγήκε στην επιφάνεια πρόσφατα, ενόψει των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Γαλλία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien, η 32χρονη πρώην βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την θεία της στις εκλογές του Απριλίου, την οποία μάλιστα κατηγόρησε και για «έλλειψη οράματος».

Αντιθέτως, δήλωσε πως είναι πιθανό να ψηφίσει τον άλλο ακροδεξιό υποψήφιο, τον 63χρονο Ερίκ Ζεμούρ ο οποίος τοποθετείται στα δεξιά της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Συναγερμού (RN).

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της ανιψιάς της, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε σοκαρισμένη ενώ παράλληλα έκανε λόγο για πλήγμα όχι μόνο πολιτικό αλλά και προσωπικό.

Ο ρόλος του Ζεμούρ

Επί της ουσίας ωστόσο, το νέο «αλληλοφάγωμα» των Λεπέν έρχεται να επιβεβαιώσει εμμέσως αυτό που υπήρχε ήδη ως υποψία και εκτίμηση μεταξύ των αναλυτών: το ότι η προεδρική υποψηφιότητα του Ερίκ Ζεμούρ πρόκειται να κάνει κακό όχι στον Μακρόν αλλά αντιθέτως στην υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν. 

Σημειώνεται άλλωστε πως μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον άλλοι δύο – πλέον πρώην – στενοί συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν έχουν «μετακομίσει» στο πλευρό του Ζεμούρ.

Δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζεται να διατηρεί σαφές προβάδισμα, συγκεντρώνοντας κοντά στο 25%. Πιο πίσω, κοντά στο 17%, ακολουθούν η Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικάνων και η Μαρίν Λεπέν, και ακόμη πιο πίσω, κοντά στο 13%, ο Ζεμούρ.

Με άλλα λόγια, εάν η Λεπέν δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τότε για αυτό θα ευθύνεται μάλλον ο ακροδεξιός της ανθυποψήφιος.     

Με πληροφορίες από the Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ