Γαλλία: Μακρόν και Λεπέν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για την προεδρία

Προβάδισμα με 37% δίνει στον Γάλλο πρόεδρο νέα δημοσκόπηση της Figaro, έναντι 25% στην αρχηγό της γαλλικής ακροδεξιάς.

Ανεπιθύμητο, πλην όμως αναπόφευκτο. Έτσι χαρακτηρίζουν οι Γάλλοι το σενάριο ενός πολιτικού déjà vu στις προεδρικές εκλογές στη χώρα τους, σε περίπου έναν χρόνο, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ξαναμετρά τις δυνάμεις του απέναντι στην αρχηγό της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Σχεδόν 7 στους 10 (67%) θεωρούν το σενάριο ήδη δεδομένο, όπως καταγράφει νέα δημοσκόπηση του εταιρείας Ifop για την εφημερίδα Le Figaro. Κι άλλοι τόσοι -κυρίως ψηφοφόροι του μακρονικού κόμματος LREM- το απεύχονται. Ακόμη ωστόσο αδυνατούν να εντοπίσουν στο πολιτικό προσκήνιο εκείνον τον υποψήφιο, από τη δεξιά ή την αριστερά, που θα μπορούσε να εξοβελίσει τη Μαρίν από το εκλογικό σκηνικό του δεύτερου γύρου.

Από τα δεξιά, το μεγαλύτερο ποσοστό (27%) συγκεντρώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας επί πρωθυπουργίας Φιγιόν, Ξαβιέ Μπερτράν. Από τα αριστερά, «κεφάλι» (με 20%) έχει η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ακολουθούμενη από τον Ζακ Λικ Μελανσόν (18%), αρχηγό της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Με αυτά υπόψη, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Ifop προβλέπουν ότι ο Γάλλος νυν πρόεδρος θα επικρατήσει της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, με 37% έναντι 25%. Πραγματικός ωστόσο… νικητής σε αυτή τη δημοσκόπηση βγαίνει, με 38%, το «δεν ξέρω, δεν απαντώ», αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενός θρίλερ στην κάλπη. 

Κυβερνητική φθορά

Εν μέσω πανδημίας, άλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν μετρά τις ανοιχτές πληγές του. Έτερη, πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιστούτου Odoxa κατέγραψε ότι 8 στους 10 Γάλλους θεωρούν ότι ο πρόεδρος και η κεντροδεξιά κυβέρνησή του «δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται» ως προς τους χειρισμούς της υγεικονομικής -και της συνεπαγώμενης οικονομικής- κρίσης.

Παραμένει ακόμη άγνωστο εάν το σαθρό αυτό έδαφος θα μπορούσε να γίνει πρόσφορο για τη 52χρονη Λεπέν. Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι οι απότομοι ελιγμοί του Γάλλου προέδρου προς τα άκρα δεξιά -από τον επίμαχο νόμο περί «Καθολικής Ασφάλειας», έως το εξίσου αμιφλεγόμενο νομοσχέδιο κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού»- περισσότερο μπερδεύουν, παρά διευρύνουν την εκλογική του βάση.

Ενδεικτικές του κλίματος; Δημοσκοπήσεις των ιντιστούτων Ipsos και Harris, μόλις την περασμένη εβομάδα, που έφεραν τη Λεπέν να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στον πρώτο γύρο και να υπολείπεται του Μακρόν στον δεύτερο, πλην όμως όχι με τραγική διαφορά.

 

Στενεύουν τα περιθώρια της Λεπέν

Μεθοδικά, η αρχηγός της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (πρώην Εθνικού Μετώπου) επιχειρεί να παγιώσει αυτήν την ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις.

Σταμάτησε εδώ και καιρό να μιλά για το Frexit. Και συνειδητά αποφεύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που εντείνοται -κόντρα στα περιοριστικά μέτρα- στο Παρίσι.

«Η πρώτη μου απόφαση θα είναι να θέσω υπό έλεγχο τη μετανάστευση», είπε τις προάλλες στο δίκτυο BFM, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο εκλογής της το 2022. «Θα ξαναθέσω υπό ελέγχο τα σύνορά μας και την πολιτική ασύλου», τόνισε, και «θα αλλάξω τους κανόνες για τη γαλλική υπηκοότητα».

Απομένει, ευτυχώς, πολύς ακόμη δρόμος μέχρι η Λεπέν και η Εθνική Συσπείρωση (NR) να ονειρεύονται εξουσίες. Για να έχουν βάσιμες ελπίδες, θα πρέπει να περάσουν το εκλογικό τεστ του επόμενου Ιουνίου, με τις περιφερειακές εκλογές.

Η γαλλική ακροδεξιά δεν έχει καταφέρει ποτέ να εκλέξει πρόεδρο περιφέρειας. Όχι τυχαία, για τις επικείμενες βάζει χαμηλά τον πήχη. «Ιδανικά, θα θέλαμε να κερδίσουμε μία περιοχή», λέει ανωνύμως στέλεχος της NR στον ιστότοπο Politico, και «να φθάσουμε κοντά στα εκλογικά ποσοστά του 2015».

Όχι ότι αυτό αρκεί. Εάν και αυτή τη φορά αποτύχει, η τρίτη προεδρική υποψηφιότητα αναμένεται να αποδειχθεί… φαρμακερή για την Μαρίν Λεπέν . Ήδη, πολλοί ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στη γαλλική ακροδεξιά.

«Υπάρχουν υποψίες ότι η Μαριόν» η ανηψιά της «ετοιμάζεται για την αποτυχία της Μαρίν Λεπέν», προσέθεσε ο συνεργάτης της. Κι αυτό, παραδέχθηκε, «δημιουργεί μια μόνιμη ένταση»…

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ