Γερμανία: Φυλάκιση 5 ετών στον γηραιότερο πρώην αξιωματικό των SS

Newsroom
Newsroom

Κατηγορείται για «συνέργεια» σε 3.518 δολοφονίες και για εγκλήματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν

Oι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας πρότειναν την επιβολή ποινής φυλάκισης 5 ετών για τον Γιόζεφ Σουτς, που είναι 101 ετών και ο γηραιότερος πρώην αξιωματικός των SS που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σουτς διώκεται για «συνέργεια» στον φόνο 3.518 κρατούμενων μεταξύ 1942-45 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν, στα βόρεια του Βερολίνου.

Ο γενικός εισαγγελέας Κίριλ Κλέμεντ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αποδείξεις» της κατηγορούσας αρχής, υποστηρίζοντας ότι ο Σουτς όχι μόνο «συμβιβάστηκε» με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο στρατόπεδο αλλά «έκανε καριέρα» σε αυτό.

Παρόλα αυτά, εάν καταδικαστεί, δεν θα φυλακιστεί, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και της εύθραυστης υγείας του.

Σημειώνεται, ότι την τελευταία δεκαετία η Γερμανία έχει επεκτείνει τις έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρώην φύλακες στρατοπέδων και άλλα στελέχη της ναζιστικής μηχανής διώκονται για συνέργεια σε ανθρωποκτονίες. Αυτές οι δίκες, με κατηγορούμενους σε πολύ προχωρημένη ηλικία, εγείρουν ερωτηματικά για το νόημα που μπορεί να έχει η απόδοση δικαιοσύνης με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ