Γερμανία: Καταρτίζεται νομοσχέδιο για την επιτάχυνση παραγωγής αιολικής ενέργειας

Γερμανία: Καταρτίζεται νομοσχέδιο για την επιτάχυνση παραγωγής αιολικής ενέργειας
Newsroom
Newsroom

Ο νέος νόμος θα ορίζει δεσμευτικούς στόχους, για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κρατίδιο

Το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας καταρτίζει πακέτο μέτρων, για να επιταχυνθεί η επέκταση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σήμερα σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς η κυβέρνηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας επιδιώκει να αξιοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να μειώσει την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Ο νέος νόμος θα ορίζει δεσμευτικούς στόχους, για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κρατίδιο και θα προβλέπει να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, στον «βαθμό που είναι πρέπον», στο καθένα από αυτά.

Αν τα κρατίδια δεν εκπληρώνουν τους καθορισμένους στόχους εντός προθεσμιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να αίρει περιορισμούς για την ελάχιστη απόσταση, μεταξύ κατοικημένων περιοχών και αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).

Ο νόμος προβλέπει επίσης εθνικά πρότυπα, για την εκτίμηση του κινδύνου για την πανίδα, ειδικά για τα πτηνά και αναθέτει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας της φύσης, να καταρτίσει εθνικά προγράμματα για την προστασία απειλούμενων ειδών και να εγγυάται την τήρηση τους.

Οι εταιρείες, που θα διαχειρίζονται τους ΑΣΠΗΕ θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, για την προστασία απειλούμενων ειδών, πάντα κατά τα έγγραφα για το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να καλύπτεται το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, από ανανεώσιμες πηγές περί το 2030 και στόχος είναι να αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό των χερσαίων ΑΣΠΗΕ στα 115 γιγαβάτ (GW), ισοδύναμη με αυτή 38 πυρηνικών εργοστασίων.

Ωστόσο, το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2% των γαιών, να δεσμεύεται για την εγκατάσταση τέτοιων σταθμών συναντά αντιστάσεις σε κάποια από τα κρατίδια.

Ο αριθμός των αδειών κατασκευής νέων χερσαίων ΑΣΠΗΕ που χορηγήθηκαν, μειώθηκε κατά 14% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με την Ένωση Αιολικής Ενέργειας της Γερμανίας. Ο ίδιος φορέας εκτιμά ότι νότια ομόσπονδα κρατίδια, ιδίως η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ