Γερμανικές εκλογές: Σπριντ διαπραγματεύσεων χωρίς όρια

Γερμανικές εκλογές: Σπριντ διαπραγματεύσεων χωρίς όρια

Κλειστά τα χαρτιά των κομματικών ηγετών για τους συμβιβασμούς που προτίθενται να κάνουν

Επιτάχυνση χωρίς όριο ταχύτητας παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, με το στέλεχος των Πρασίνων, Αντον Χόφραϊτερ να παραδέχεται ότι το κόμμα θεωρεί διαπραγματεύσιμη ακόμη και την κεντρική προεκλογική υπόσχεση για καθιέρωση ορίου ταχύτητας 130 χλμ./ώρα στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Η δήλωση με την οποία ο Χόφραϊτερ θέλησε να τονίσει τη διάθεση για εξεύρεση κοινών τόπων θεωρήθηκε ως παραφωνία, αφού αποκάλυψε πληροφορίες για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. 

Ολοι οι κεντρικοί παίκτες συνεχίζουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό σε σχέση με το είδος των συμβιβασμών που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να σχηματιστεί η συγκυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, στους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Αντ’ αυτού, οι δηλώσεις αφορούν γενικόλογες εξαγγελίες περί αλλαγής κατεύθυνσης. «Ο κόσμος καταψήφισε το status quo, πρέπει να δημιουργηθεί κάτι νέο στη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, εξερχόμενος από τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Πράσινους.

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς, στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel –και στην οποία έκανε δηλώσεις όπως «μπήκα στην πολιτική για να κάνω τον κόσμο καλύτερο»– αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαντήσει στις ερωτήσεις ως προς το τι θα θυσιάσει προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία συγκυβέρνησης. «Δεν διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με το Spiegel», είπε, ερωτηθείς αν το κόμμα πρόκειται να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις περί φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας, με τις οποίες διαφωνούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. 

Ο Σολτς περιέγραψε ως εξής τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ο νέος συνασπισμός: «Αυτό που ενώνει τα τρία κόμματα είναι η ιδέα της κοινωνικής προόδου. Οι απόψεις μας γι’ αυτό διαφέρουν, αλλά υπάρχουν πολλές επικαλύψεις. Το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θεωρεί ότι η πρόοδος σχετίζεται με τον σεβασμό στον πολίτη, με τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για τους Πράσινους είναι φυσικά πολύ σημαντική η κλιματική αλλαγή, ενώ οι Φιλελεύθεροι επιμένουν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τα πολιτικά δικαιώματα. Είμαι αισιόδοξος ότι ο “φωτεινός σηματοδότης” θα επιτύχει». 

Ερευνα για αρρυθμίες

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε έρευνα για τις αρρυθμίες στην εκλογική διαδικασία σε εκλογικά κέντρα του Βερολίνου. Ερωτηθείς αν οι εικόνες από τα εκλογικά κέντρα βλάπτουν την εικόνα της χώρας, ο Ζάιμπερτ απάντησε ότι «μπορεί κανείς να φανταστεί καλύτερους τρόπους προβολής».

«Πνευματική οκνηρία»

Tο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους Xριστιανοδημοκράτες συνεχίζεται, με τον εκπρόσωπο οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, να κατηγορεί το κόμμα για «πνευματική οκνηρία», απότοκο της μακράς παραμονής στην εξουσία. «Το κόμμα ξέχασε να επεξεργάζεται θέματα, τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και ως προς την παρουσίασή τους», είπε. «Αυτό πρέπει να το κατακτήσουμε εκ νέου, είτε βρεθούμε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση». Ο Μερτς σημείωσε ότι ο πυρήνας του 24% που απέμεινε στο κόμμα «αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που φοβούνται μια συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων. Αλλά ο φόβος για τον αντίπαλο δεν αρκεί σε βάθος χρόνου για να στηρίξει ένα πολιτικό κόμμα, σίγουρα όχι ένα μεγάλο κόμμα».

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ