Χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ιαπωνία κατεβάζουν ρολά

Στον αντίποδα, σημαντικοί όμιλοι και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η μεταποίηση και η τεχνολογία θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να λειτουργούν.

Μετά τις τόσες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο που έχουν κατεβάσει ρολά για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, τώρα ήρθε και η σειρά της Ιαπωνίας να πράξει το ίδιο. Υστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επτά περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, τα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια, οι χώροι ψυχαγωγίας αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν να διακόπτουν τη λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή, αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρακτικές τηλεργασίας.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η Isetan Mitsukoshi Holdings, η εταιρεία Lumine Co που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα στην Ιαπωνία και η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten κλείνουν τα καταστήματά τους, ενώ η Nintendo ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το κεντρικό της κατάστημα στο Τόκιο μέχρι νεωτέρας. Η Sega Sammy Holdings, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχαγωγίας, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για έναν μήνα τα γραφεία της στις πληττόμενες περιοχές, καθώς και το κεντρικό της γραφείο στο Τόκιο.

Στον αντίποδα, σημαντικοί όμιλοι και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η μεταποίηση και η τεχνολογία θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να λειτουργούν. Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Nissan και η Honda Motor, θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ το ίδιο αποφάσισε και η Toshiba για το εργοστάσιο που διατηρεί στην περιοχή Γιοκαΐτσι. Σημειώνεται ότι τα παντοπωλεία αλλά και τα καταστήματα λιανικής (convenience stores) θα παραμείνουν ανοικτά ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν να προμηθευτούν προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το γραφείο οικονομικών υπηρεσιών παροτρύνει τις εμπορικές τράπεζες να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του συναγερμού που σήμανε η ιαπωνική κυβέρνηση, διατηρώντας έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα καταστήματα. Στις περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περιλαμβάνονται μητροπόλεις όπως το Τόκιο αλλά και η Οσάκα, καθώς και άλλες πέντε περιοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό της ιαπωνικής οικονομίας. «H μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου είναι αναπόφευκτη επειδή ο κλάδος των υπηρεσιών, που συνιστά μεγάλο κομμάτι της ιαπωνικής οικονομίας, θα αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία του», τόνισε στο Bloomberg ο Γιούκι Εντο, επικεφαλής οικονομολόγος του Hamagin Research Institute. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνθήκες εργασίας για όσους εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα επιδεινωθούν, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο δουλεύει part-time. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ