Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους της Γαλλίας ενάντια στην ακροδεξιά

Newsroom
Newsroom

Περίπου 200 ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και συνδικάτα διοργάνωσαν τις πορείες σε δεκάδες πόλεις

Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις της Γαλλίας την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν κατά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Περίπου 200 ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και συνδικάτα διοργάνωσαν τις πορείες σε δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις όταν οι χώρες κυβερνώνται από ακροδεξιά κόμματα. Στο Παρίσι, περισσότερες από 10.000 γυναίκες διαδήλωσαν ειρηνικά, δήλωσαν οι διοργανωτές.

Τον Μάρτιο, η Γαλλία κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά ορισμένοι νομοθέτες του κόμματος RN είχαν αντιταχθεί στη νομοθεσία, εγείροντας ανησυχίες σε μέρος του κοινού σχετικά με τη στάση του κόμματος απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών.

“Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων γύρω από την κατοχύρωση των αμβλώσεων ως συνταγματικού δικαιώματος, μπορούσαμε να παρατηρήσουμε πολύ καλά πώς οι ακροδεξιοί βουλευτές ένιωθαν πολύ άβολα με το θέμα”, δήλωσε η Σίρλεϊ Βιρντέν, υπεύθυνη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς συμμετείχε στη διαμαρτυρία της Κυριακής στο Παρίσι.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του φαίνεται να έρχονται πρώτοι στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, με ποσοστό 35,5% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η δημοσκόπηση της Ipsos -που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Le Parisien και του Radio France στις 19-20 Ιουνίου- έδειξε ότι η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NPF) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 29,5% των ψήφων. Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εθεωρείτο στην τρίτη θέση, κερδίζοντας το 19,5% των ψήφων.

Ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού στις Ευρωεκλογές αυτό το μήνα, με ποσοστό περίπου 32% των ψήφων, επικρατώντας της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν (15%). Το RN εξασφάλισε το 30% των ψήφων των γυναικών, μια αύξηση 10 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ