Η Αφροαμερικανίδα δικαστής Τζάκσον δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία αν διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο

Σπάνιο γεγονός για μια υποψήφια στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Μπράουν Τζάκσον έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε υπηρεσία παροχής νομικής βοήθειας και έχει εκπροσωπήσει άπορους και ανθρώπους από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, η δικαστής την οποία πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για το Ανώτατο Δικαστήριο, δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα ότι θα υπερασπιστεί «τη μεγάλη δημοκρατική εμπειρία» των ΗΠΑ, αν γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα αναλάβει μία έδρα στο Δικαστήριο.

Η 51χρονη δικαστής επέμεινε στην «ανεξαρτησία της» και στην «ουδετερότητά της» κατά την ομιλία της ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια να εξετάσει την υποψηφιότητά της, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Χωρίς να επιμείνει στην ιστορική διάσταση της υποψηφιότητάς της, η Μπράουν Τζάκσον απέτισε φόρο τιμής σε όλους όσοι τη βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, με πρώτους τους γονείς της: «Αφού έζησαν οι ίδιοι τις φυλετικές διακρίσεις (…) μου έμαθαν ότι αντίθετα με αυτούς, που αναγκάστηκαν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια, αν εργαστώ σκληρά, στην Αμερική μπορώ να γίνω ό,τι θέλω».

Η δικαστής πήρε τον λόγο αφού οι 22 γερουσιαστές της επιτροπής ομόφωνα χαιρέτισαν «την ιστορική διάσταση της υποψηφιότητάς της».

Από τους 115 δικαστές που έχουν αποκτήσει μία έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μόλις δύο ήταν Αφροαμερικανοί και πέντε γυναίκες, καμία από τις οποίες δεν ήταν Αφροαμερικανίδα.

«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς», δήλωσε ο Δημοκρατικός Αφροαμερικανός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ: «η Γερουσία ετοιμάζεται να σπάσει ακόμη μια ‘γυάλινη οροφή’!».

Αν και έχει συμβολική σημασία, ο διορισμός της δεν θα αλλάξει την ισορροπία στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί θα εξακολουθήσουν να έχουν πλειοψηφία έξι προς τρεις.

Καθώς οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία θεωρείται βέβαιο ότι θα επικυρωθεί ο διορισμός της Μπράουν Τζάκσον, πιθανόν στις αρχές Απριλίου, αν και αναμένεται να λάβει και κάποιες ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους.

Σήμερα και αύριο Τετάρτη θα δεχθεί ερωτήσεις των γερουσιαστών.

Σπάνιο γεγονός για μια υποψήφια στο Ανώτατο Δικαστήριο η Μπράουν Τζάκσον έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε υπηρεσία παροχής νομικής βοήθειας και έχει εκπροσωπήσει άπορους και ανθρώπους από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ