Η COVID-19 εκτόξευσε τις επενδύσεις στην τεχνολογία

Στη διάρκεια μόλις 8 εβδομάδων (5 Ιουνίου - 10 Αυγούστου), τα τμήματα ΙΤ των εταιρειών, παγκοσμίως, ανέφεραν επιπρόσθετη δαπάνη στην τεχνολογία της τάξης του 5%

Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ιστορία των επενδύσεων στην τεχνολογία προκάλεσε η νόσος COVID-19. Στη διάρκεια μόλις 8 εβδομάδων (5 Ιουνίου-10 Αυγούστου), τα τμήματα ΙΤ των εταιρειών παγκοσμίως ανέφεραν επιπρόσθετη δαπάνη στην τεχνολογία της τάξης του 5% για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19 (σ.σ. ως ποσοστό του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού τους για την τεχνολογία).

Με δεδομένο ότι οι παγκόσμιες δαπάνες στην τεχνολογία το 2020 εκτιμώνται σε $3,59 τρισ. το 2020, η  επιπρόσθετη δαπάνη του 5% μεταφράζεται σε $175 δισ. Δηλαδή, οι εταιρείες ανά τον κόσμο επένδυαν επιπλέον περίπου $15 δισ. ανά εβδομάδα, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κρίσης.

“Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων σε τεχνολογία στην ιστορία - με τα ηγετικά στελέχη των τμημάτων Πληροφορικής (ΙΤ) παγκοσμίως να δαπανούν σε μόλις τρεις μήνες περισσότερα από την ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού τους, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και την επιβολή των lockdowns”, αναφέρει η έκθεση “2020 Harvey Nash/ KPMG CIO Survey”.

Παρ’ όλο που οι δαπάνες για την τεχνολογία αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα, οι σχετικοί προϋπολογισμοί θα βρεθούν υπό αυξανόμενη πίεση την χρονιά που έρχεται. Πριν την πανδημία, περισσότεροι από τους μισούς (51%) ηγέτες των τμημάτων πληροφορικής ανέμεναν μια αύξηση των προϋπολογισμών τους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 43% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν παύει, βέβαια, να πρόκειται για μια καθαρή αύξηση των προϋπολογισμών και σχεδόν διπλάσια από την δαπάνη για τεχνολογία το 2009 - στον απόηχο τότε της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008.

Άνοδος των επενδύσεων στο cloud

Οι εταιρείες, που θεωρούνται ηγέτες της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι πιο πιθανό, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, να πραγματοποιήσουν επιπλέον επενδύσεις σε τεχνολογία, ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19. Το 50% των επιχειρήσεων που θεωρούνται “πολύ” ή “εξαιρετικά αποτελεσματικές” στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών δαπάνησαν ένα επιπλέον 21% - 50%. Οι επενδύσεις αυτές εστίασαν σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας των τεχνολογιών Distributed Cloud (42%) και SaaS (Λογισμικό ως Υπηρεσία) (34%).

Μετά τις επενδύσεις στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (47%), οι επενδύσεις στις υποδομές και το cloud βρέθηκαν στην τρίτη θέση των τεχνολογικών επενδύσεων στη διάρκεια της νόσου COVID-19. Μάλιστα, ο αριθμός των ηγετικών στελεχών των τμημάτων Πληροφορικής, που εξετάζουν σοβαρά την εφαρμογή του Distributed Cloud, σχεδόν διπλασιάστηκε σε μόλις 12 μήνες (από 11% στο 21%).

 

Έκρηξη κυβερνοεπιθέσεων

Οι 4 στους 10 ηγέτες τμημάτων Πληροφορικής αναφέρουν ότι η εταιρεία τους, δέχθηκε περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των επιθέσεων αυτών αφορούσαν προσπάθειες phishing (83%), ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα κακόβουλο λογισμικό (62%). Αυτό υποδηλώνει ότι η μαζική στροφή προς την εργασία κατ’ οίκον έχει διευρύνει την έκθεση των επιχειρήσεων σε κίνδυνο από το προσωπικό τους.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένων επαγγελματιών στην κυβερνοασφάλεια για να υποστηρίξουν αυτήν την απότομη στροφή. Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρουν ότι η κυβερνοασφάλεια (35%) αποτελεί, πλέον, την πιο περιζήτητη τεχνολογική δεξιότητα στον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια δεξιότητα σχετική με την ασφάλεια έχει βρεθεί στην κορυφή των παγκόσμιων ελλείψεων σε τεχνολογικές δεξιότητες, εδώ και πάνω από μία δεκαετία. 

 

Ελλείψεις σε δεξιότητες  

Προ της πανδημίας, οι ελλείψεις σε δεξιότητες για το 2020 άγγιζαν ιστορικό υψηλό. Επομένως, οι ελλείψεις σε ταλαντούχο δυναμικό εξειδικευμένο στην τεχνολογία έχουν παραμείνει υψηλές, οριακά μόνο χαμηλότερες από τα επίπεδα της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008.

Εκτός των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας (35%), οι επόμενες τρεις πιο σπάνιες τεχνολογικές δεξιότητες είναι η οργανωτική διαχείριση αλλαγών (27%), η επιχειρησιακή αρχιτεκτονική (23%) και η τεχνική αρχιτεκτονική και οι εξελιγμένες αναλύσεις (advanced analytics) στο 22% η κάθε μία.

 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Για περισσότερους από τους μισούς (47%) ηγέτες των τμημάτων ΙΤ, η νόσος COVID-19 έχει επιταχύνει σε μόνιμη βάση τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών (Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική Μάθηση, blockchain και αυτοματοποίηση). Οι εφαρμογές μικρής κλίμακας της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και της Μηχανικής Μάθησης (ΜL) έχουν αυξηθεί από το 21% προ COVID-19 στο 24% σήμερα, σημειώνοντας σημαντική άνοδο εντός λίγων μόνο μηνών.

Το Λογισμικό ως Υπηρεσία (SaaS) αποτελεί τον μεγάλο νικητή, σε σύγκριση με το 2019. Οι εφαρμογές μεγάλης κλίμακας υπερτριπλασιάστηκαν από το 7% το 2019, στο 23% φέτος. Μία στις έξι εταιρείες εγκατέστησε μια σχετική εφαρμογή τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Υπεύθυνοι Πληροφορικής

Περίπου τα δύο τρίτα (61%) αναφέρουν ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση της επιρροής του ηγέτη της τεχνολογίας. Ωστόσο, η καθοδική τάση συμμετοχής στα ΔΣ συνεχίζεται, από 65% το 2018 σε 61% των CIO, Διευθυντών ΙΤ και CDO να συμμετέχουν στο κύριο ΔΣ το 2020.

Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με την έρευνα, ότι οι ηγέτες της τεχνολογίας βρίσκουν τρόπους να επηρεάζουν τις αποφάσεις ενός οργανισμού, χωρίς απαραίτητα να είναι μόνιμα μέλη του ΔΣ/Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ