Η ΕΕ ετοιμάζει αναστολή όλων των δασμών στο εμπόριό της με την Ουκρανία

Η ΕΕ ετοιμάζει αναστολή όλων των δασμών στο εμπόριό της με την Ουκρανία
Newsroom
Newsroom

Αναστολή ενός έτους όλων των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές της Ουκρανίας ετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο ύστερα από πρόταση της Κομισιόν

Η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως τη Δευτέρα για αναστολή ενός έτους όλων των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές της Ουκρανίας για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν για προσωρινή απελευθέρωση του εμπορίου των ουκρανικών προϊόντων, στον απόηχο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας που εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν την πλήρη κατάργηση των εισαγωγικών δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα, των δασμών εισόδου στα οπωροκηπευτικά και των δασμών αντιντάμπινγκ καθώς και των μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές χάλυβα για περίοδο ενός έτους.

Δεν είναι κίνηση συμβολική αλλά ουσιαστική

«Ο βάναυσος και απρόκλητος πόλεμος του Κρεμλίνου έχει βάλει στο στόχαστρο την ικανότητα της Ουκρανίας να συναλλάσσεται – αλλά η ΕΕ μπορεί και θα παρέμβει για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του διμερούς εμπορίου. Με την κατάργηση των δασμών και το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς, θα ενισχύσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να εμπορεύεται αγαθά και γεωργικά προϊόντα», είπε η Λετονή ευρωβουλευτής, Κάλνιετε Σάντρα.

«Αυτή η κίνηση δεν είναι απλώς συμβολική: αντιπροσωπεύει την ισχυρή πολιτική μας δέσμευση στην Ουκρανία. Με αυτά τα πρωτοφανή μέτρα απελευθέρωσης του εμπορίου, δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει την εμπορική της θέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν λέμε ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη σε αυτόν τον αγώνα – το εννοούμε», υποηράμμισε η Σάντρα .

Η Ολομέλεια δίνει το τελικό «ΟΚ»

Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% του συνολικού εμπορίου αγαθών το 2021, προπολεμικά. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία υπήρξε ο 15ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1,2% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ.

Το σχέδιο έκθεσης αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση με fast-track διαδικασία από όλους τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια της 19ης Μαΐου. Το μέτρο θα εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ