Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας εισήλθε η Αργεντινή

Newsroom
Newsroom

Όπως εξήγγειλε η υπουργός Υγείας της χώρας- Καταγράφηκαν 33.989 κρούσματα και 128.776 θάνατοι

Η Αργεντινή έχει μπει στο «τέταρτο κύμα» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε χθες Δευτέρα η υπουργός Υγείας Κάρλα Βιτσότι, σχολιάζοντας τα δεδομένα για την άνοδο των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 κατά 92% μέσα σε μία εβδομάδα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από αύξηση των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

''Σήμερα εισερχόμαστε σε τέταρτο κύμα, όμως αυτό το κύμα μας βρίσκει σε κατάσταση, εντελώς διαφορετική από ό,τι τα προηγούμενα'', τόνισε η υπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού συμβουλίου υγείας, με τους ομολόγους της των επαρχιών στη Νεουκέν (νότια).

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός -πλέον ανακοινώνεται σε εβδομαδιαία βάση- έκανε λόγο την Κυριακή για 33.989 κρούσματα, αυξημένα κατά 92% από τα 17.646 της προηγούμενες εβδομάδας και κατά σχεδόν 200%, αν συγκριθεί με τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες.

''Ωστόσο, χάρη στα διάφορα υγειονομικά μέτρα και την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης, δεν έχουμε αύξηση των θανάτων, ούτε των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας» και αυτό ακριβώς είναι ο στόχος μας'', τόνισε η υπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα υπέκυψαν 47 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι 76 την αμέσως προηγούμενη. Παράλληλα, ο δείκτης πληρότητας των κλινών ΜΕΘ παραμένει ελεγχόμενος (στο 41%).

''Κατά συνέπεια μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το νέο στάδιο της πανδημίας, χωρίς να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα'', πρόσθεσε η κυρία Βιτσότι, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, εξαιτίας του 4ου κύματος. «Δεν υπάρχει πιθανότητα νέων κλεισιμάτων», διαβεβαίωσε.

Κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, η Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 128.776 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, επί συνόλου 9.135.308 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Η χώρα, που χτυπήθηκε σκληρά όταν άρχιζε η πανδημία εφάρμοσε ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ιδίως lockdown διάρκειας πέντε μηνών, που συγκαταλεγόταν στα πιο αυστηρά στον κόσμο. Αντίθετα, δεν έλαβε τέτοια μέτρα στα τέλη του 2021, όταν αναζωπυρώθηκε η πανδημία, για να μην προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία που ανέκαμπτε, βασιζόμενη στην καλή πορεία της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Πλέον, σχεδόν το 83% του πληθυσμού έχει λάβει πλήρες εμβολιαστικό σχήμα (δύο δόσεις), ενώ το 49% έχει λάβει αναμνηστικές.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ