Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από εκτάσεις που έχουν αποψιλωθεί

Η ευρωπαϊκή αγορά είναι υπεύθυνη για το 16% της παγκόσμιας αποψίλωσης δασών, σύμφωνα με τη WWF

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων και ξύλου από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί όπως αναφέρει πρόταση νόμου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη. Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με την πρόταση, έρχεται σε μια προσπάθεια η εμπορική δύναμη της Ένωσης να προωθηθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.  

Το σχέδιο νόμου, το οποίο αν εγκριθεί θα είναι δεσμευτικό από τις Βρυξέλλες για το σύνολο των 27 κρατών-μελών, θα δεσμεύει τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και ξυλείας να αποδεικνύουν ότι μία σειρά από προϊόντα όπως ο καφές το κακάο δεν προέρχονται από εκτάσεις οι οποίες προηγουμένως έχουν αποψιλωθεί. 

Σε συνέντευξη τύπου, στην οποία μίλησε ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους σημειώθηκε η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια πρόταση που είναι «πραγματικά πρωτοποριακή». «Στοχεύει όχι μόνο ενάντια στην παράνομη αποψίλωση των δασών, αλλά και την αποψίλωση των δασών που ως στόχο έχει την επέκταση των καλλιεργειών», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που φέρνει στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο, θα πρέπει πλέον για τις εισαγωγές να πληρούνται δύο κριτήρια: ότι τα προϊόντα παράγονται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της χώρας προέλευσης και ότι δεν παρήχθησαν σε εκτάσεις που έχουν αποψιλωθεί ή υποβαθμιστεί από τις αρχές του 2021 και έπειτα

Στο ενδεχόμενο που το νομοσχέδιο εγκριθεί τότε αναμένεται ότι οι εισαγωγές στην Ένωση από συγκεκριμένες χώρες που εμπλέκονται σε αποψιλώσεις δασών θα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους. Μια τέτοια χώρα είναι η Βραζιλία όπου τον περασμένο μήνα η αποψίλωση του Αμαζονίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ με βάση τις καταγραφές του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της χώρας. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ομάδα προστασίας του περιβάλλοντος, WWF η τεράστια αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνη για το 16% της παγκόσμιας αποψίλωσης δασών που συνδέεται με το διεθνές εμπόριο.

Αν και αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες χαιρέτισαν την πρόταση νόμου ως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των οικοσυστημάτων από την εμπορική τους εκμετάλλευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι αρκετές. Η Greenpeace για παράδειγμα αναφέρει ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει την αποψίλωση των δασών από την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων όπως το καουτσούκ και το καλαμπόκι.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ