Η φαλαινοθηρία επιστρέφει στην Ισλανδία και οι παράγοντες του Τουρισμού είναι έξαλλοι

Newsroom
Newsroom

Οι φαλαινοθηρικές δραστηριότητες της Ισλανδίας αντιστοιχούν περίπου στο 3% της παγκόσμιας φαλαινοθηρίας

Μετά από παύση τεσσάρων χρόνων, η τελευταία εναπομείνασα εταιρεία φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία, ξαναρχίζει το κυνήγι αυτό το καλοκαίρι, προκαλώντας δυσφορία σε πολλούς, μεταξύ αυτών και οι παράγοντες του ντόπιου τουρισμού. 

Καθώς η πανδημία κορωνοϊού είχε ολέθριες επιπτώσεις στη βιομηχανία τουρισμού της νησιωτικής χώρας, οι αντιδράσεις λόγω επιστροφής της φαλαινοθηρίας είναι το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι του τουρισμού. 

«Είναι γνωστό και ευρέως διαδεδομένο πως η τουριστική βιομηχανία θεωρεί πως η φαλαινοθηρία πλήττει την εικόνα της Ισλανδίας ως τουριστικού προορισμού. Αρκεί να δει κανείς πώς καταγγέλλεται το κυνήγι φαλαινών στον ξένο Τύπο» εξηγεί ο Jóhannes Þór Skúlason, διευθυντής στο Συμβούλιο Τουρισμού της Ισλανδίας. 

«Η φαλαινοθηρία έχει πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις και οι εταιρείες τουρισμού τις νιώθουν αμέσως μόλις το κυνήγι μπει ξανά στη δημόσια συζήτηση» προσθέτει ο ίδιος. 

«Είναι θλιβερό και αποκαρδιωτικό να ακούς πως αυτή η εταιρεία, η Hvalur, σκοπεύει να ξαναρχίσει να σκοτώνει αυτά τα ζώα στην Ισλανδία. Είναι πολύ επιζήμιο για τη φήμη της χώρας μας. Έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές μας και τον τουρισμό» αναφέρει ο Ásberg Jónsson, CEO της Τravel Connect, μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρείας με έδρα το Ρέικιαβικ. 

Η Hvalur έστειλε τελευταία φορά τα σκάφη της για κυνήγι φάλαινας το καλοκαίρι του 2018, σεζόν κατά την οποία θανατώθηκαν 146 φάλαινες. 

Με γνώμονα το φως, η περίοδος φαλαινοθηρίας ξεκινά συνήθως τον Ιούνιο και διαρκεί έως Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται πως περίπου 150 άνθρωποι στα κυνηγετικά πλοία, αλλά και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας έξω από το Ρέικιαβικ. 

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η φαλαινοθηρία αποτελεί μέρος της ισλανδικής κουλτούρας και πρέπει να συνεχιστεί. Κάτι που βρίσκει αντίθετους πολλούς άλλους. 

Οι φαλαινοθηρικές δραστηριότητες της Ισλανδίας αντιστοιχούν περίπου στο 3% της παγκόσμιας φαλαινοθηρίας, σύμφωνα με έκθεση του 2019 από το υπουργείο Βιομηχανίας και Καινοτομίας της χώρας. 

Το 2017 τα συνολικά έσοδα από την παρατήρηση φαλαινών που προσφέρουν πολλές εταιρείες τουρισμού ανήλθαν σε 3,2 δισ. ισλανδικές κορόνες ($26.5 δολάρια). Την ίδια ώρα, τα έσοδα της Hvalur από το κυνήγι των τεράστιων και ευφυών θηλαστικών έφτασαν τα 1,7 δισ. κορόνες (14,1 εκατ. δολάρια), κοινώς σχεδόν μισά από τη δημοφιλή δραστηριότητα των τουριστών. 

Το 2022 ίσως είναι η τελευταία χρονιά κυνηγιού για την Hvalur καθώς η άδειά της λήγει το 2023 και ο αρμόδιος υπουργός θα αποφασίσει τότε αν θα ανανεωθεί - καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα φάλαινας είναι μικρή και η βιομηχανία ελάχιστα συμβάλει στην οικονομία της χώρας.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ