Η χώρα που η δολοφονία με όπλο είναι τόσο σπάνια όσο να χτυπηθείς από κεραυνό στις ΗΠΑ

Μια έρευνα δείχνει το πρόβλημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

To 2015 δυο δημοσιογράφοι των New York Times, οι Kevin Quealy και Margot Sanger-Katz κατάφεραν να μαζέψουν μερικά δεδομένα για τους θανάτους από όπλα στις ΗΠΑ, συγκρίνοντάς τον αριθμό με άλλες χώρες του κόσμου. Η έρευνα αυτή υπήρξε η αιτία για διάφορες μεταγενέστερες ενημερώσεις.

Οι συγκρίσεις που κάνουν είναι μεταξύ θανάτων με κάθε τρόπο και με θανάτους από χρήση όπλου. Κάτι που μπορεί αρχικά να δημιουργήσει μια σύγχυση, αλλά που δείχνει και το πρόβλημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Όπως γράφουν «Τα στοιχεία δεν έχουν σκοπό να ρίξουν φως σε σπάνιες αιτίες θανάτου. Τα παρουσιάζουμε ως έναν τρόπο ώστε να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε ουσιαστικά τις διαφορές των ποσοστών θανάτων από όπλα».

Τα στοιχεία δεν δείχνουν πως οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή της ένοπλης βίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν υψηλότερα ποσοστά που είναι αντίστοιχα με τα ποσοστά θανάτου από καρδιακές προσβολές και καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ. Στο Μεξικό όπου ο πόλεμος των ναρκωτικών επικρατεί, 122 άνθρωποι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους πεθαίνουν από όπλο, ένας αριθμός λίγο υψηλότερος από το ποσοστό θανάτου των Αμερικανών από καρκίνο του παγκρέατος.

Ωστόσο οι χώρες με αυτά τα ποσοστά ένοπλης βίας δεν έχουν ίδια ποσοστά με τις ΗΠΑ σε κατηγορίες όπως το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και το προσδόκιμο ζωής. Στις ΗΠΑ το ποσοστό θανάτων από όπλα είναι 31 ανά ένα εκατομμύριο ή 27 άνθρωποι την ημέρα. Στην Γερμανία οι δολοφονίες είναι τόσο σπάνιες όσοι και οι θάνατοι από αντικείμενα που πέφτουν, δηλαδή 2 άνθρωποι ανά ένα εκατομμύριο. Στις ΗΠΑ ο ίδιος αριθμός ισχύει για θανάτους που προκαλούνται από υποθερμία ή από αεροπορικό δυστύχημα.

Στην Αγγλία και την Πολωνία, ο αριθμός ανθρώπων που πεθαίνει από όπλο είναι μικρότερος, 1 ανά εκατομμύριο, δηλαδή το ίδιο συχνός με έναν Αμερικάνο που πέφτει από τη σκάλα. Στην Ιαπωνία από την άλλη, οι δολοφονίες είναι ακόμα πιο σπάνιες. Η πιθανότητα θανάτου με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν ίδια με την πιθανότητα ενός Αμερικανού να σκοτωθεί από κεραυνό, περίπου ένα στα 10 εκατομμύρια.

Η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο όσον αφορά στη βία και οι θάνατοι από όπλο είναι συνήθως αυτοκτονίες. Στις ΗΠΑ πάλι, όπως έχουμε δει και τον τελευταίο καιρό και όσο ισχύει η 2η τροπολογία, η χρήση όπλων είναι πολύ συχνή και οι άνθρωποι δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιούν ακόμα και εναντίον αθώων.

Πηγή: e-radio.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ