Η Ισπανία αρχίζει την εκταφή θυμάτων του εμφυλίου πολέμου από τη βασιλική του Φράνκο

Newsroom
Newsroom

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η Ισπανία προετοιμάζεται για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, στις οποίες ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να επανεκλεγεί.

Ειδικοί άρχισαν τη Δευτέρα την εκταφή θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου από μια πελώρια εκκλησία κοντά στη Μαδρίτη, όπου κάποτε βρισκόταν η σορός του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η Ισπανία προετοιμάζεται για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιουλίου, στις οποίες ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να επανεκλεγεί.

Η ομάδα θα προσπαθήσει να εκταφιάσει 128 θύματα του εμφυλίου πολέμου του 1936-39 από το συγκρότημα της Βασιλικής στην Κοιλάδα του Κουελγκαμούρος, παλαιότερα γνωστή ως Κοιλάδα των Πεσόντων, ανέφερε το υπουργείο δημοκρατικής μνήμης.

Ο στόχος είναι «να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε αυτά τα σώματα και να τα παραδώσουμε στις οικογένειές τους για να τους προσφέρουμε μια αξιοπρεπή ταφή», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εστάλη στο AFP.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική, είναι απλώς ένα θέμα καθαρής ανθρωπιάς».

Τα λείψανα περίπου 33.000 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου έχουν ταφεί ανώνυμα στο συγκρότημα, το οποίο επιστέφεται από έναν πέτρινο σταυρό 150 μέτρων.

Πολλά από τα λείψανα μεταφέρθηκαν στον χώρο 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης από νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Ενώ ο χώρος είναι φαινομενικά αφιερωμένος στη μνήμη όλων όσων σκοτώθηκαν και στις δύο πλευρές του πολέμου, μόνο δύο τάφοι στη βασιλική έχουν σημανθεί από τότε μέχρι σήμερα: εκείνοι του Φράνκο και του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φαλάνγκε της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση μετέφερε τα λείψανα του Φράνκο σε πολιτικό νεκροταφείο το 2019 και έκανε το ίδιο με εκείνα του Πρίμο ντε Ριβέρα τον Απρίλιο.

Πολλοί συγγενείς όσων έχουν ταφεί εκεί έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία για να μπορέσουν να αναπαυθούν οι αγαπημένοι τους κοντά στις οικογένειές τους με τα δικά τους ονόματα.

Η απόδοση τιμής σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν βία ή καταστολή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας του Φράνκο που ακολούθησε ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Σάντσεθ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2018.

Ένας λεγόμενος νόμος για τη δημοκρατική μνήμη, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2022, στοχεύει να μετατρέψει την κοιλάδα του Κουελγκαμούρος σε τόπο μνήμης για τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας.

Προωθεί επίσης την αναζήτηση των θυμάτων που είναι θαμμένα σε ομαδικούς τάφους σε όλη την Ισπανία και ακυρώνει τις ποινικές καταδίκες των αντιπάλων του καθεστώτος Φράνκο.

Ωστόσο, ο νόμος έχει διχάσει πολιτικά, με τα δεξιά κόμματα να λένε ότι αναμοχλεύει άσκοπα το παρελθόν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, επικεφαλής του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον νόμο, αν έρθει στην εξουσία στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PP θα κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox για να κυβερνήσει.

Πηγή: AFP

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ