Η λίρα βυθίζεται στην Τουρκία: Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβαθμίζει το αξιόχρεο του δημοσίου

Ο πληθωρισμός στα ύψη

Tην προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, από σταθερό σε αρνητικό- υποβάθμισε ο οίκος S&P Global Ratings, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί και το εθνικό νόμισμα βυθίζεται.

Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ («πολύ κερδοσκοπική» τοποθέτηση). Ωστόσο, γενικά, η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο αναγγέλλει την προσεχή, μεσοπρόθεσμα, υποβάθμιση της αξιολόγησης.

«Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας, αν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και επιδεινώσει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο S&P. 

Αυτό «μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, αν οι πολίτες της χώρας ‘δολαριοποιήσουν’ σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους ή τα αποσύρουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή αν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί» εξηγεί.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας έχει εκτιναχθεί πάνω από 20% ,στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκατέστησε έμπιστους του στην κεντρική τράπεζα που συμμερίζονται το ανορθόδοξο όραμά του ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί τον πληθωρισμό αντί να τον επιβραδύνει.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ