Κ.Λαγκάρντ: Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα ανέκοπτε τον υψηλό πληθωρισμό

Τι είπε σε συνέντευξη της η πρόεδρος της ΕΚΤ

Η αύξηση τώρα των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θα ανέκοπτε τον υψηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και θα έπληττε μόνο την οικονομία, τονίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Αν και η Πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοικτό την περασμένη εβδομάδα, το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ εφέτος, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο, δεν θα αντιμετώπιζε την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

«Δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα. Αντίθετα, αν ενεργήσουμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας, θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σημαντικά και οι θέσεις εργασίας να απειληθούν», τονίζει η Λαγκάρντ στην RND. Επισημαίνει μάλιστα, ότι η ΕΚΤ, θα τροποποιήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική της σταδιακά και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. ''Μπορούμε τώρα να προσαρμόσουμε - ήρεμα, βήμα προς βήμα - τα μέσα νομισματικής πολιτικής μας. Και όταν τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα το κάνουμε", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

-«Κυρία Λαγκάρντ, πηγαίνετε ακόμα για ψώνια»; ήταν η πρώτη ερώτηση, που έθεσαν οι δημοσιογράφοι της RND, στην πρόεδρο της ΕΚΤ:

-''Φυσικά, αγοράζω μόνη μου τα ψώνια μου και πληρώνω και τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

-Τότε, ξέρετε ότι όλα έχουν γίνει πιο ακριβά;    

-Φυσικά. Βλέπω ότι οι τιμές ανεβαίνουν και δεν είμαι καθόλου αδιάφορος. Έχω μέλη στην οικογένεια μου, των οποίων η επιχείρηση παλεύει με την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αυτό είναι πολύ κοντά μου… Η αποστολή μας, είναι η σταθερότητα των τιμών. Αν δούμε τον κίνδυνο, θα δράσουμε. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε απόφαση που παίρνουμε συνήθως τίθεται πλήρως σε ισχύ μόνο εννέα έως 18 μήνες αργότερα'', τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ και προσθέτει:

«Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβουμε, από πού προέρχεται η αύξηση των τιμών: Κατ' αρχήν, στην απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα έχουν γίνει πιο ακριβά. Και δεδομένου ότι εισάγουμε πολλά από αυτά, αυτές οι τιμές είναι κάπως έξω από τη σφαίρα επιρροής της οικονομίας μας. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας τιμών, ήταν τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό: πολύ λίγα μικροτσίπ, εμπλοκή στα εμπορευματοκιβώτια, διακοπτόμενες αλυσίδες εφοδιασμού. Τώρα σας ρωτάω: τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για αυτό; Μπορούμε να διορθώσουμε τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό; Μπορούμε να μεταφέρουμε κοντέινερ, να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου ή να διευθετήσουμε γεωστρατηγικές συγκρούσεις; Όχι, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά…Λιγότερο από δύο χρόνια πριν, υπήρχε τόσο πολύ πετρέλαιο, που τα δεξαμενόπλοια δεν μπορούσαν να μεταφέρουν. Και οι αγοραστές έπαιρναν ακόμη και χρήματα, για να αγοράσουν πετρέλαιο. Αυτή η πτώση της ζήτησης ήταν άνευ προηγουμένου – όπως και η ανάκαμψη της ζήτησης και οι γεωπολιτικές ανατροπές, που οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο λίγο αργότερα. Για να είμαι ειλικρινής, και οι δύο κινήσεις δεν ήταν λογικά προβλέψιμες».

Βήμα-βήμα τα επιτόκια

Ερωτηθείσα αν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός με την αύξηση των επιτοκίων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, τονίζει: «Αυτό δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα. Αντίθετα, εάν ενεργήσουμε βιαστικά τώρα, οι οικονομίες μας θα μπορούσαν να ανακάμψουν σημαντικά χειρότερα και οι θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν. Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν.

Έχουμε ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουμε δράση. Τον Μάρτιο, θα τερματίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για πανδημία. Η ΕΚΤ θα μειώσει τον συνολικό όγκο των καθαρών αγορών ομολόγων. Το τέλος της αγοράς ομολόγων αποτελεί προϋπόθεση, για αυξήσεις επιτοκίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

-Πότε θα έρθει αυτή η ώρα; ερωτάται η πρόεδρος της ΕΚΤ:

-Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε τα αυξανόμενα μεγέθη για τον πληθωρισμό, τα οποία συμπεριλαμβάνουμε στις προβλέψεις μας. Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος, από ό,τι προβλέπαμε τον Δεκέμβριο. Θα το αναλύσουμε τον Μάρτιο και μετά θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια… Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σχετικά υψηλός, τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, είμαι βέβαιη, ότι θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

-Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται δράση;

-Υπάρχει ανάγκη να αναλυθεί πολύ προσεκτικά, πώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας επηρεάζουν τις άλλες τιμές. Η ακριβή ενέργεια κάνει το λίπασμα πιο ακριβό, το ακριβό λίπασμα κάνει τα τρόφιμα πιο ακριβά κ.λπ. Θα το εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τον Μάρτιο και σε όλες τις επόμενες συναντήσεις, τους επόμενους μήνες. Αν χρειαστεί, θα δράσουμε. Αλλά αυτό, θα γίνεται μόνο βήμα προς βήμα. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, θα μείνουν μαζί μας για λίγο. Αλλά, το επίπεδο τιμών είναι ήδη πολύ υψηλό. Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί από 20 ευρώ τον Απρίλιο του 2020, σε 90 ευρώ το βαρέλι και είναι πολύ απίθανο να συνεχίσει να αυξάνεται, με τον ίδιο ρυθμό. Μόνο για αυτόν τον λόγο, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί.

«Το αυτοκίνητο δεν στρίβει εύκολα με πέμπτη»

''Δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τον στόχο μας, να σταθεροποιήσουμε μόνιμα τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αλλά κάνουμε πρόοδο και πλησιάζουμε. Αυτό θα μας επέτρεπε, να αναστρέψουμε κάποιες από τις παρεμβάσεις μας. Αλλά αυτό, μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά. Το παρομοιάζω με ένα αυτοκίνητο, που προσπαθεί να στρίψει. Κανείς δεν το κάνει αυτό με την πέμπτη ταχύτητα, αλλά βγάζεις το πόδι σου από το γκάζι και κατεβάζεις ταχύτητα σταδιακά. Αυτό ακριβώς κάνουμε, αυτή τη στιγμή''. Αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ και το όφελος που θα έχει για τους καταναλωτές, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι, σε ορισμένες χώρες οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον, χωρίς μετρητά και οι Ευρωπαίοι είναι πολύ χαρούμενοι να κάνουν τις οικονομικές τους συναλλαγές μέσω υπολογιστή ή smartphone. Δεύτερον, υπάρχουν ιδιωτικοί πάροχοι, που προσπαθούν να δημιουργήσουν κρυπτονομίσματα. Πρέπει να κάνουμε κάτι, για να το αντιμετωπίσουμε. Είναι απαράδεκτο να κερδίζονται χρήματα, από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Επιπλέον, η τεχνολογία για ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα, προσφέρει επίσης νέες κρίσιμες ευκαιρίες, για παράδειγμα, για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος. Γι' αυτό, η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ, θα πρέπει να είναι δημόσιο έργο. Αυτό εξυπηρετεί επίσης την ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Πολλές ψηφιακές πληρωμές διεκπεραιώνονται επί του παρόντος μέσω μη ευρωπαϊκών συστημάτων, όπως η Visa,η Mastercard, η American Express. Ειδικά με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τα μικροτσίπ, βιώνουμε πόσο ακριβό μπορεί να είναι να είμαστε εξαρτημένοι από εξωτερικούς προμηθευτές, όπου δεν έχουμε κυριαρχία. Νομίζω, ότι πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί και στον τομέα των οικονομικών.

Η απόφαση για ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, θα ληφθεί από κοινού με τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ, είτε σε αναλογική, είτε σε ψηφιακή μορφή. Και είμαστε ακόμα υπεύθυνοι, για την προσφορά μετρητών. Γιατί ακόμα και όταν έχουμε ένα υπέροχο ψηφιακό ευρώ, θα υπάρχουν ακόμα τραπεζογραμμάτια και κέρματα. Οι άνθρωποι, έχουν συνηθίσει τα μετρητά και δεν θέλουν να τα παρατήσουν. Θεωρώ λοιπόν, περιττή τη συζήτηση για την κατάργηση των μετρητών. Μου αρέσει επίσης, να έχω χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι μου. Και τώρα, έχουν ακόμη και τη δική μου υπογραφή», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ