Κορωνοϊός: Γιατί διαφέρει τόσο το ποσοστό θνητότητας από χώρα σε χώρα;

Μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει ποσοστά που κυμαίνονται από το 1% έως το διόλου ευκαταφρόνητο 10%

Πώς μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του κινδύνου που διατρέχουμε από τον νέο κοροναϊό όταν ακούμε διαρκώς διαφορετικά νούμερα και ποσοστά; Όπως εξηγεί ένα ενημερωτικό βίντεο του Guardian, αιτία για τις αποκλίσεις στα ποσοστά θνητότητας που ανακοινώνει η κάθε χώρα, είναι ότι αυτή μπορεί να διακριθεί σε τρεις διαφορετικούς τύπους, οι οποίοι μας ενημερώνουν για τρία διαφορετικά πράγματα.

Αν αντιληφθούμε τι σημαίνει ο καθένας από αυτούς και πώς λειτουργεί, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα και τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζει μια νέα ασθένεια, όπως αυτή που προκαλείται από τον νέο κοροναϊό.

Θνητότητα επί των γνωστών κρουσμάτων

Ο πρώτος δείκτης, η περιβόητη “θνητότητα” για την οποία γίνεται λόγος καθημερινά, αφορά το ποσοστό των εξακριβωμένα νοσούντων που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους από τον ιό.

Ωστόσο, προς το παρόν είναι δύσκολο να βρεθεί το ακριβές ποσοστό της, καθώς η ασθένεια προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προκειμένου αυτό το ποσοστό να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβές, θα πρέπει να μετρηθεί επί των κρουσμάτων στα οποία ο κύκλος της ασθένειας έχει ολοκληρωθεί, καταλήγοντας είτε σε ανάρρωση είτε σε θάνατο.

Επιπλέον, καθώς μετριέται επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν λαμβάνει υπόψη του εκείνους που δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια ή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ διαφέρει από χώρα σε χώρα εξαιτίας της διαφορετικής προσέγγισης που ακολουθεί η καθεμία στο θέμα των τεστ.

Παράλληλα, στις χώρες όπου η πανδημία βρίσκεται σε κορύφωση, συχνά δεν καταμετρά τους πολίτες που πεθαίνουν στο σπίτι.

Ο δείκτης, ωστόσο, είναι εξαιρετικά χρήσιμος, καθώς μας επιτρέπει να εξετάσουμε την επικινδυνότητα της νόσου σε σχέση με τις ηλικιακές ή άλλες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που δοκιμάζονται.

Θνητότητα από τη λοίμωξη

Αυτός ο πιο ακριβής δείκτης προκύπτει από τη μελέτη μιας τυχαίας ομάδας. Όλα τα άτομα σε αυτή εξετάζονται και προσμετράται ο ακριβής αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων.

Δείκτης Θνησιμότητας

Πρόκειται για τον δείκτη που μελετά το ποσοστό των θανόντων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας. Αυτό το ποσοστό μπορεί να προκύψει μόνο όταν η πανδημία θα έχει πλέον τελειώσει.

Δείτε το βίντεο του Guardian:

 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ