Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Βραζιλία

Σχεδόν 50.000 οι θάνατοι

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Παρασκευή το φράγμα του 1 εκατομμύριου κρουσμάτων κορωνοϊού και πλησίασε τους 50.000 θανάτους, ένα νέο θλιβερό ρεκόρ για τη δεύτερη πληγείσα χώρα από την πανδημία μετά τις ΗΠΑ, μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα και μια επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεψν στην λατινοαμερικάνικη χώρα.

Με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και κρουσμάτων στον πλανήτη, η Βραζιλία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στις 26 Φεβρουαρίου. Ο ιός εξαπλώνεται ασταμάτητα σε ολόκληρη τη χώρα, διαβρώνοντας τη στήριξη προς τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και αυξάνοντας τους φόβους οικονομικής κατάρρευσης μετά από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης.

Η Βραζιλία έχει συνολικά καταγράψει 1.032.913 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 48.954 θανάτους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, με 54.771 νέα κρούσματα, ενώ 1.206 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, υποδηλώνοντας ότι το ξέσπασμα του ιού δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ωστόσο, η πραγματική έκταση της επιδημίας ξεπερνά κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν έλλειψη εκτεταμένων τεστ.

«Αυτός ο αριθμός του 1 εκατομμυρίου είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί, επειδή υπάρχει ελλιπής αναφορά μεγέθους 5 έως 10 φορές», δήλωσε ο Αλεχάντρε Νάιμε Μπαρμπόσα, καθηγητής ιατρικής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς τουλάχιστον 3 εκατομμύρια και θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει τα 10 εκατομμύρια άτομα».

Η Covid-19 έφτασε στη Βραζιλία μέσω πλούσιων τουριστών που επέστρεφαν από την Ευρώπη σε μεγάλες νοτιοανατολικές πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο και έχει εξαπλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, φτάνοντας το 82% των δήμων της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο Μπολσονάρου, που μερικές φορές αποκαλείται ο «Τροπικός Τραμπ», έχει επικριθεί ευρέως για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα δεν έχει υπουργό Υγείας μετά την αποπομπή δύο υπουργών από τον Απρίλιο, κατόπιν συγκρούσεων με τον πρόεδρο.

Η επιδείνωση της επιδημίας ενδέχεται να επηρεάσει τις ήδη ζοφερές οικονομικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,7% φέτος, ενώ οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την κεντρική τράπεζα πιστεύουν ότι θα μειωθεί πάνω από 6%.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ