Κύκλωμα εκδίδει Eυρωπαϊκά Πιστοποιητικά εμβολιασμού μέσω Διαδικτύου

Αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τους εμπλεκόμενους

Τη δωρεάν υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων telegram messenger χρησιμοποιούν παράνομα κυκλώματα στο Διαδίκτυο για να πωλούν Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά Εμβολιασμού σε αντιεμβολιαστές, με κόστος μόλις 200 ευρώ.

Την αποκάλυψη αυτή, που θέτει σε υγειονομικό κίνδυνο τους υπολοίπους -εμβολιασμένους και μη- πολίτες, έκανε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Κωνταντίνος Στάμου.

Παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, στο αποκλειστικό ρεπορτάζ, παρουσίασε τις ηλεκτρονικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που είχε με μέλη του κυκλώματος που δρουν στη Γαλλία, καθώς και τον τρόπο που προσεγγίζουν τους ενδιαφερόμενους τα μέλη του κυκλώματος, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδουν είναι καθόλα νόμιμα και ότι οι ίδιοι ή οι συνεργοί τους είναι γιατροί.

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ», ισχυρίζονται οι διακινητές αυτών των εγγράφων. Η πληρωμή γίνεται μέσω κρυπτονομισμάτων ή άλλων τρόπων ηλεκτρονικής πληρωμής που δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των δραστών και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος, λαμβάνει ηλεκτρονικά, σε μορφή pdf αρχείου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τους εμπλεκόμενους

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, κ. Ράπτη έσπευσε να υπενθυμίσει σε όλους όσοι σκέπτονται να καταφύγουν σε τέτοια παρόμοια κυκλώματα για να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, δίχως να έχουν εμβολιαστεί, ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και εφόσον πιαστούν θα τιμωρούνται με 5.000 € πρόστιμο συν τις όποιες άλλες ποινικές ευθύνες.

«Υποθέτω ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα διερευνήσουν το περιστατικό προκειμένου όσοι έχουν εμπλακεί σε μία τέτοια έκδοση να λάβουν το πρόστιμο των 5.000 €», τόνισε η κ. Ράπτη, επισημαίνοντας ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να διώκονται.

Να σημειωθεί ότι στην Γαλλία έχουν εντοπιστεί 110.000 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, στην έκδοση των οποίων εμπλέκονται γιατροί ή νοσηλευτές σύμφωνα με ομολογία του Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ