Κύμα καταδίκης από τη Δύση μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία

Newsroom
Newsroom

Η κίνηση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και κύμα καταδίκης από τις δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τα έγγραφα για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, κηρύσσοντας την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και κύμα καταδίκης από τις δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο που χαρακτήρισαν τα δημοψηφίσματα ψευδή, δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματά τους και καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τις προσαρτήσεις αυτές.

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος

"Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

"Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας".

"Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει".

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέες και "αυστηρές" κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις "δόλιες" προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί επίσης ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε "κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα" που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να "καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία".

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησαν σήμερα τις ανησυχίες τους για την επιχειρούμενη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, αλλά και το πιθανολογούμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ 

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτηση για την ταχεία προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, λίγα λεπτά μετά την επισημοποίηση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

"Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία "ηγείται των προσπαθειών για συνομιλίες", ωστόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς "τη συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους".

"Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο... Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία", υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα του.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει αταλάντευτα την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο.

"Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την "αταλάντευτη υποστήριξη" των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. "Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς", πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί "είναι υπεύθυνος που τον άρχισε".

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.

Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία, τονίζει το Λονδίνο

"Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο", δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

"Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος", τόνισε η Λιζ Τρας.

Παράλληλα, στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ